More

  Vlada Brčko distrikta usvojila Odluku o privremenom finansiranju

  U skladu sa Zakonom o budžetu Brčko distrikta BiH, Odluka o privremenom finansiranju može trajati do 31. marta i predloženo je da iznosi 45.495.305,88 KM za 21 korisnika budžeta.

  - Advertisement -

  Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine održala je 31. vanrednu sjednicu, na kojoj je usvojila Odluku o privremenom finansiranju odjela i institucija za period od 1. 1. do 31. 3. 2018. godine, u iznosu od 45.495.305,88 konvertibilnih maraka, navedeno je u pisanoj informaciji iz Vlade.

  Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije, istakao je da je Vlada usvojila Odluku o privremenom finansiranju jer je evidentno da budžet za 2018. godinu neće biti usvojen do kraja kalendarske godine.

  „U skladu sa Zakonom o budžetu Brčko distrikta BiH, Odluka o privremenom finansiranju može trajati do 31. marta i predloženo je da iznosi 45.495.305,88 KM za 21 korisnika budžeta, što su dovoljna sredstva za funkcionisanje Brčko distrikta BiH kada je spomenuta odluka na snazi“, dodao je Lučić.

  Usvojene su Smjernice za izradu nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnoj imovini.

  Na prijedlog Odjela za obrazovanje usvojena je Odluka o utvrđivanju kriterija za korištenje novčanih sredstava i Program utroška sredstava s pozicije grantovi neprofitnim organizacijama u 2017. godini u ovom odjelu.

  Subvencije zdravstvu

  Na prijedlog Odjela za zdravstvo i ostale usluge usvojeno je niz tačaka koje se odnose na odobravanje Programa utroška sredstva za dodjelu subvencija Fondu zdravstvenog osiguranja i Javnoj zdravstvenoj ustanovi „Zdravstveni centar Brčko“ po raznim osnovama.

  Odobren je Program utroška sredstava za dodjelu subvencija Fondu zdravstvenog osiguranja za period od 1. 7. do 31. 12. 2017. godine u visini od 6.200.000 KM za pokrivanje troškova zdravstvene zaštite određenim kategorijama stanovništva.

  Odobren je i Program utroška sredstava za dodjelu drugog dijela subvencije Fondu zdravstvenog osiguranja za troškove transplantacije organa osiguranicima u 2017. godini u visini od 500.000 KM.

  Vlada je odobrila Program utroška sredstava za dodjelu subvencije Fondu zdravstvenog osiguranja za troškove nabavke accu-chek traka osobama koje boluju od dijabetesa, a osiguranici su FZO-a, u visini od 200.000 KM, kao i Program u visini od 500.000 KM za liječenje specifičnih bolesti osiguranika van Distrikta po preporuci Komisije FZO-a, čije liječenje nije moguće u JZU „Zdravstveni centar Brčko“ niti u zdravstvenim ustanovama okruženja s kojima FZO ima ugovor.

  Članovi Vlade odobrili su Program utroška sredstava za dodjelu subvencije JZU „Zdravstveni centar Brčko“ u svrhu pokretanja i rada javne apoteke u okviru JZU u visini od 100.000 KM, a u skladu sa Zaključkom Skupštine Distrikta.

  Nabavka CT aparata

  Vlada je dala saglasnost za angažiranje jednog izvršioca – osoba sa visokom stručnom spremom, prof. dr specijalista radiologije, za obavljanje posebnih poslova u Odjelu za zdravstvo i ostale usluge, u periodu do 31. 12. 2017. godine, radi ispunjavanja obaveza iz nadležnosti ovog organa javne uprave za koje ne postoje predviđena radna mjesta.

  Usljed obaveze Odjela za zdravstvo i ostale usluge za izvršenje nabavke roba planirana je nabavka CT [računalna tomografija] aparata u ukupnoj vrijednosti od 1.282.050,00 KM.

  Ova odjel treba da započne predmetnu nabavku, a među prvim koracima je priprema tehničke specifikacije za predmetni uređaj.

  Kako se predmetni uređaj nabavlja za potrebe Javne zdravstvene ustanove, samu pripremu tehničke specifikacije izvršila je ova ustanova.

  Imajući u vidu da „Zdravstveni centar Brčko“ ne raspolaže stručnim osobama kada je u pitanju izrada tehničke specifikacije CT uređaja, jer to nisu osobe kojima je zadatak da prate tržište medicinske opreme, nego im je prioritetno zadatak da opremu koriste u dijagnostici kod pacijenata, s jedne strane, i veliki iznos osiguran u budžetu Distrikta za predmetnu nabavku, s druge strane, javila se potreba za angažiranjem stručne osobe koja ima znanja kada su u pitanju tehničke specifikacije moderniziranog CT uređaja, koji će zadovoljiti potrebe u zdravstvenom sistemu na području Distrikta, navedeno je iz Vlade.

  Novac za liječenje djevojčice

  Vlada je dala garanciju Fondu zdravstvenog osiguranja da će Odjel za zdravstvo i ostale usluge izvršiti prijenos novčanih sredstava FZO-u iz Budžeta Distrikta za 2017. godinu, kako bi FZO osigurao maloljetnoj djevojčici medicinsko liječenje u inostranstvu, a u svrhu nastavka liječenja hemioterapijom i radioterapijom malignog oboljenja, u ukupnom iznosu od 100.330 CHF [švicarskih franaka].

  Vlada je usvojila Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o utvrđivanju kriterija za sufinansiranje projekata međunarodnih organizacija i donatora u BiH, primila k znanju Informaciju Odjela za komunalne poslove u vezi s plaćanjem računa za uslugu isporuke autocisterni vode zbog problema vodosnabdijevanja u naselju Brezovo Polje – Petkovača, te usvojila Odluku o odobravanju Programa utroška sredstava za dodjelu granta Javnom preduzeću „Komunalno Brčko“ za zamjensku izgradnju trafostanice u krugu Bolnice u Brčkom, stoji na kraju informacije.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × six = thirty six