More

  Vlada Brčko distrikta: Odobrene Smjernice za izradu nacrta pravilnika o fiskalizaciji

  Javnost i poreski obveznici će u pravilniku biti obaviješteni o tačnom datumu fiskalizacije za njihovu djelatnost, a očekuje se da će cijeli proces fiskalizacije trajati tri do četiri mjeseca.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Vlada Brčko distrikta odobrila je danas na 21. redovnoj sjednici Smjernice za izradu nacrta pravilnika o dinamici fiskalizacije u Brčko distriktu.

  “Zadatak ovog pravilnika je precizno definisanje vremena i redoslijeda fiskalizacije poreskih obveznika prema djelatnostima kojima se bave. Prvo će to biti trgovine na malo, ugostiteljski objekti, a zatim i drugi”, rekao je predsjednik Komisije za fiskalizaciju Brčko distrikta Safet Rizvanović.

  Javnost i poreski obveznici će u pravilniku biti obaviješteni o tačnom datumu fiskalizacije za njihovu djelatnost, a očekuje se da će cijeli proces fiskalizacije trajati tri do četiri mjeseca.

  “Zakon o fiskalizaciji je jedan od najkompleksnijih zakona s obzirom na to da zahtijeva niz usklađivanja, što opet traži donošenje izuzetno velikog broja provedbenih akata. Ovo je zakon koji prati osam pravilnika, a jedan od njih je upravo ovaj koji je odobren na današnjoj sjednici”, naveo je Rizvanović.

  Prema njegovim riječima, vrijednost fiskalnih uređaja iznosi od 400 do 1.500 KM, a koliko će poreske obveznike koštati uvođenje fiskalizacije zavisi od načina i obima njihovog poslovanja.

  Na današnjoj sjednici podržana je i inicijativa za bratimljenje Brčkog i austrijskog grada Šladminga, da bi se dosadašnja saradnja pretvorila u trajnu.

  “Potrebno je donijeti adekvatne dokumente da bi gradonačelnik mogao što prije da potpiše povelju o partnerstvu Brčko distrikta i Šladminga, nakon čega ćemo moći da realizujemo zajedničke projekte”, rekao je zamjenik gradonačelnika Brčkog Anto Domić.

  On očekuje da će ubuduće biti više ovakvih inicijativa, jer je Distrikt zanimljiva multietnička zajednica, veoma prihatljiva za saradnju.

  Članovi Vlade odobrili su i Smjernice za izradu nacrta odluke o izmjeni Odluke o određivanju radnih mjesta u Policiji Brčko distrikta kojim pripada pravo na veći trajni dodatak na platu.

  Usvojen je Zaključak kojim se Vlada Brčko distrikta očituje o pokretanju postupka pristupanja BiH konvenciji Vijeća Evrope o kinematografskoj produkciji, kao i Zaključak o pokretanju postupka potpisivanja sporazuma o saradnji u oblasti kulture između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva kulture i turizma Republike Azerbejdžan.

  Usvojen je Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH za potpisivanje ministarske deklaracije o budućnosti ribarstva u Mediteranu pod nazivom „Malteška MEDFISH4EVER ministarska deklaracija“.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seven + = fourteen