More

  Vlada Brčko distrikta: Amandman na izmjene i dopune Zakona o komunalnim djelatnostima

  "Suština ovoga zakona jeste u tome da se obezbijede uslovi za pružanje usluga parkiranja na javnim površinama na prostoru Distrikta, tako da to bude u skladu sa presudom Apelacionog suda", rekao je u izjavi medijima gradonačelnik Siniša Milić.

  - Advertisement -

  Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u utorak je, na 34. vanrednoj sjednici, dala saglasnost na amandman Kluba zastupnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata u brčanskoj Skupštini na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima Distrikta.

  Ovaj zakon naći će se na dnevnom redu 23. redovne sjednice brčanske Skupštine u srijedu, 17. januara.

  “Suština ovoga zakona jeste u tome da se obezbijede uslovi za pružanje usluga parkiranja na javnim površinama na prostoru Distrikta, tako da to bude u skladu sa presudom Apelacionog suda [Brčko distrikta], koji je ranije osporio određena zakonska rješenja u ovoj oblasti”, rekao je u izjavi medijima gradonačelnik Siniša Milić.

  Milić je naveo i da je ovim zakonom, između ostalog, predviđeno da se za onog korisnika koji nije platio uslugu parkiranja obavezno izdaje nalog u visini dnevne karte parkiranja, čija će cijena konačno biti utvrđena cjenovnikom Javnog preduzeća “Putevi Brčko”.

  “Napominjem još jednom da su, prema obrazloženjima predlagača i ocjenama zakonodavne kancelarije Vlade Brčko distrikta, ovaj zakon i predviđena rješenja u ovoj oblasti potpuno u skladu sa presudom Apelacionog suda i njime se praktično ispunjava ono što je navedeno u samoj presudi”, istakao je Milić.

  ‘Obaranje’ Zakona o komunalnim djelatnostima

  Na 19. redovnoj sjednici, 15. novembra prošle godine, Skupština je “oborila” Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima u prvom čitanju.

  Protiv izmjena i dopuna ovog zakona glasalo je 14 zastupnika, osam ih je bilo za, a tri uzdržana.

  Predsjednik Skupštine Esed Kadrić [Stranka demokratske akcije] kazao je tada u izjavi medijima da ponekad “postoji potreba da se usaglašavaju određeni politički stavovi u vezi sa propisima”.

  “Zakon o komunalnim djelatnostima nije usvojen iz razloga što smo cijenili da je nužno da se u prvom koraku ispoštuje sudska presuda. Ovim prijedlogom ta presuda nije ispoštovana. Nije bilo drugačijeg izlaza iz ove tačke dnevnog reda, iako sam predlagao da se ona povuče”, izjavio je on, dodavši da vjeruje “da ćemo brzo doći do rješenja da inkorporiramo sve elemente sudske presude, kako bi Javno preduzeće [Putevi Brčko] moglo nastaviti svoju djelatnost pružanja usluga parkinga”.

  U ime Vlade Brčko distrikta, koja je bila predlagač ovog zakona, šef Odjela za komunalne poslove Mićo Stevanović kazao je medijima da se “ovdje očigledno radi o nerazumijevanju nekih ljudi”.

  “Prijedlog Zakona je na Vladu upućen skoro mjesec dana prije nego što je pročitana apelaciona presuda. I on kao takav je urađen u skladu sa smjernicama koje je prethodna vlada donijela, i nije mogao biti napravljen ni na jedan drugi način, osim u skladu sa smjernicama koje je ova vlada preuzela”, izjavio je on, dodavši da je Vlada nakon presude bila stava da Zakon proslijedi u skupštinsku proceduru, gdje bi se amandmanskim djelovanjem ispravio u drugom čitanju.

  Istakao je da se u predloženom Zakonu sa presudom treba uskladiti samo član koji se tiče doplatnih karata.

  Sudska presuda

  Odlukom Apelacionog suda Brčko distrikta, 29. septembra prošle godine, utvrđena je nestatutarnost i nezakonitost Odluke “Puteva Brčko” o načinu organiziranja, upravljanja i korištenja javnih parkirališta i Cjenovnika usluga parkiranja u Distriktu.

  Apelacioni sud je utvrdio neusklađenost Odluke “Puteva Brčko” [doplatna karta] i Cjenovnika kojim je propisana cijena doplatne karte sa Statutom, Zakonom o komunalnim djelatnostima i Zakonom o obligacionim odnosima Distrikta, kao i neusklađenost Odluke [blokiranje i deblokiranje, prinudno premještanje i čuvanje prinudno premještenih vozila] i Cjenovnika kojim su propisane cijene blokiranja i deblokiranja vozila te premještanja i čuvanja vozila na odlagalištu sa Statutom, Zakonom o komunalnim djelatnostima, Zakonom o obligacionim odnosima i Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima Distrikta.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eighty eight ÷ = forty four