Vlada BDBiH: Usvojen Program utroška sredstava tekućih grantova u oblasti sporta i kulture

  Za pomoć nevladinim organizacijama u oblasti sporta izdvojen je iznos od 1.189.400 konvertibilnih maraka, za oblast kulture 200.000 KM, a za projekte i manifestacije planirane su 334.000 KM.

  Foto: Vlada BDBiH

  Novinar: Dževad Turčalo

  Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine saopćila je da je usvojila danas na 72. vanrednoj sjednici Prijedlog odluke o utvrđivanju kriterija za korištenje novčanih sredstava s pozicije grantova neprofitnim organizacijama za 2019. godinu po javnom pozivu u Odjelu za privredni razvoj, sport i kulturu, kao i Prijedlog odluke o usvajanju Programa utroška tekućih grantova u ovom odjelu.

  Pero Gudeljević, šef Odjela za privredni razvoj, sport i kulturu, rekao je u izjavi za medije da su nakon današnje sjednice stvorene pretpostavke da se grantovi mogu u redovnoj proceduri raspodijeliti onima kojima su namijenjeni.

  „Dio sredstava odnosi se na pozicionirane grantove koji su budžetom namijenjeni za određena udruženja, a dio sredstava bit će dodijeljen na osnovu usvojenih kriterija“, istakao je on.

  Za pomoć nevladinim organizacijama u oblasti sporta izdvojen je iznos od 1.189.400 konvertibilnih maraka, za oblast kulture 200.000 KM, a za projekte i manifestacije planirane su 334.000 KM.

  „Kriteriji se nisu mijenjali u odnosu na prethodne godine, osim što će ubuduće udruženja moći učestvovati u ovoj raspodjeli nakon pet godina aktivnog djelovanja u sportu za koji su registrovani. To se ne odnosi na klubove koji već primaju grantove“, dodao je Gudeljević.

  On je istakao da je Vlada BDBiH nakon duže rasprave i različitim pogledima na to jesu li kriteriji pravični i pravedni prema svim klubovima usvojila zaključak da Odjel do sljedeće godine napravi pojedinačne kriterije za svaki sport kako bi bila odagnana svaka sumnja da je neki od sportova privilegiran u odnosu na druge sportove.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seventy two − sixty nine =