Vjernici iz BiH krenuli na put ka Medini: Prvi susret s Kabom nemoguće je opisati riječima

  Među hadžijama iz BiH koji će ove godine obaviti petu islamsku dužnost - hadž je i Muhamed Hodžić, sa nepunih osam godina, koji putuje u pratnji roditelja.

  [Samir Jordamović/AA]

  Grupa od 269 vjernika otputovala je danas sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu za Medinu. U naredna dva dana iz BiH će avionima u Saudijsku Arabiju otputovati ukupno 1.680 budućih hadžija i hadžinica, javlja Anadolu Agency (AA).

  Nezim ef. Halilović, direktor Ureda za hadž i umru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, za AA je kazao kako prvim današnjim letom sa sarajevskog aerodroma leti 269 vjernika, a radi se o budućim hadžijama sa područja Sarajevskog muftijstva.

  - Reklama -

  “Sa sedam aviona u naredna dva dana biće prevezene sve naše hadžije, njih 1.680. Povratak je planiran od 26. do 30. augusta”, rekao je Halilović, te dodao:

  “Naša prethodnica koju čine četvorica naših članova. Oni su u Medini od 2. augusta, oni će spremno dočekati hadžije. Završili su sve potrebne procedure. Prva lica koja će hadžije ugledati u Medini su četvorica naših ljudi koji će im poželjeti dobrodošlicu i olakšati sve pasoške procedure”, poručio je Halilović.

  Najmlađi hadžija iz BiH ove godine je Muhamed Hodžić, sa nepunih osam godina. Na hadž putuje u pratnji porodice, i kaže kako je sretan što ide na hadž.

  Muhamedov otac Nezir Hodžić je imam na području Medžlisa Cazin.

  “Obzirom da moja supruga i ja ove godine obavljamo hadž kao bedel za dvoje naših džematlija, odlučili smo povesti i našu djecu. Naravno, Muhamed će ako Bog da obaviti i hadž i kada bude punoljetan, iako sada nema tu obavezu ovo će mu biti upisano kao sevap”, kazao je Hodžić.

  Ono što je interesantno za Muhameda jeste da se u financijskom smislu sam pripremio za hadž. Efendija Hodžić kaže kako je prije dvije godine na hadž pratio svoju majku, te da je njegov sin Muhamed tada rekao kako sam želi sakupljati novac za hadž.

  Efendija Hodžić ovako je opisao svoj prvi susret s Kabom:

  “To je nezaboravno. Noć je bila, srce mi je toliko lupalo, mislio sam da to svi mogu čuti. Prvo su se ukazali minareti, onda susret sa Kabom onako kriomice između onih stubova, to se mora doživjeti. Nemoguće je to prenijeti riječima.”

  Zahvala Turskoj na pomoći 

  Kancelarija reisu-l-uleme u ime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izrazila je iskrenu zahvalnost Vladi Republike Turske i kompaniji Turkish Airlines koji su nesebičnim zalaganjem osigurali prijevoz bosanskih hadžija nakon što kompanija s kojom je Ured za hadž IZ u BiH imao potpisan ugovor nije uspjela izvršiti svoje obaveze.

  “U izuzetno kratkom roku i uz velika odricanja i trud Turkish Airlines je pritekao u pomoć hadžijama iz BiH i obezbijedio im siguran prijevoz”, navodi se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta IZ u BiH.

  Islamska zajednica u BiH također duguje zahvalnost kralju Selmanu bin Abdulazizu i Vladi Kraljevine Saudijske Arabije čiji su predstavnici učinili sve da se osiguraju potrebne dozvole za slijetanje aviona Turkish Airlinesa u Medinu i da hodočasnici nastave neometano s hadžskim obredima.

  Ured za hadž i umru Islamske zajednice u BiH izražava svoje žaljenje zbog neugodnosti koje su iskusile hadžije u nadi da će ostatak putovanja proteći bez većih poteškoća, stoji na kraju saopćenja.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seventy eight − 68 =