More

  ‘Vječno plavetnilo’ rješenje?

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić izjavio je danas u Pelagićevu da je Distrikt zainteresovan da se na tom području riješi problem zbrinjavanja otpada sa kojim Brčko ima velike probleme.

  On je na predstavljanju projekta „Bioenergetski sistem tretmana sveukupnog kućnog, organskog, medicinskog i drugog otpada” od strane američkog Konzorcijuma REDI rekao da je distrikt Brčko kao najveći distributer čvrstog otpada, uključujući i otpad životinjskog porijekla, u odnosu na desetak opština, veoma zainteresovan za rješavanje tog problema.

  “U samom centru Brčkog imamo deponiju čvrstog otpada, koja je neuređena, a uz to imamo i neriješeno pitanje drugog organskog otpada i mislim da bi ovo konceptualno bilo dobro rješenje za Distrikt”, naveo je gradonačelnik Milić.

  Načelnici deset opština u ovoj regiji koji su danas prisustvovali prezentaciji projekta u Pelagićevu bili su jedinstveni u stavu da je komunalni otpad problem svih lokalnih zajednica.

  Prema njihovoj ocjeni, prezentovani projekat je dobar, ali je, prije nego što dođe do potpisivanja memoranduma o strateškom partnerstvu sa potencijalnim investitorima, neophodno dobiti više podataka, prvenstveno kada je riječ o troškovima.

  Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević izjavio je da bi kompanija koja bi izgradila bioenergetski objekat u narednom periodu trebalo da uputi pismo u kojem bi pojasnila sve detalje vezane za ovaj projekat, radi sagledavanja svega, pa i finansijskog aspekta.

  “Prema početnoj ideji, bioenergetski objekat bi bio izgrađen u Pelagićevu, a zbog toga što nema negativne uticaje po okolinu, investitori i projektanti su ga nazvali ‘Vječno plavetnilo’. To i jeste razlog što je ova lokalna zajednica spremna da ponudi lokaciju za gradnju”, objasnio je načelnik opštine Pelagićevo Simo Stakić.

  Kako je rečeno na prezentaciji projekta, prikupljeni komunalni otpad bi predstavljao biomasu koja se obrađuje tzv. CBR metodom bez prisustva kiseonika, bez sagorijevanja i bez emisije gasova u vazduh. Od proizvedenog plina dobijala bi se na kraju električna energija.

  Foto: Ustupljeno Otisku
  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceHit TV

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  48 − = forty one