Višković: Hitno rješavati imovinske odnose koji koče izgradnju nasipa

  - Nema opasnosti jer vodostaji opadaju, a vodostaj Save ne bi trebalo da raste

  Foto: AA

  Radovan Višković, premijer Republike Srpske, rekao je da je preko Republičke geodetske uprave uputio nalog načelnicima i gradonačelnicima u RS za hitno rješavanje imovinskih odnosa koji koče izgradnju nasipa za odbranu od poplava, javlja Anadolu Agency (AA).

  Višković je pojasnio da ukoliko postoje problemi sa ne riješenim imovinsko-pravnim odnosima potrebno je da se načelnici i gradonačelnići obrate Vladi RS kako bi područje bilo proglašeno područjem od opšteg interesa, a Vada RS će ove predmete rješavati po hitnom postupku. Višković je naglasio da će ukoliko to bude potrebno donijeti lex specialis o izgradnji vodoprivrednih objekata kao što je to učinjeno za izgradnju autoputeva.

  “Svi koji ne budu zadovoljni naknadama, mogu tražiti svoja prava na sudu”, kazao je Višković i dodao da se ne smije dozvoliti da zbog nečije imovine bude ugrožena imovina drugih ili ljudski životi.

  On je nakon sastanaka Koordinacionog tima Vlade RS za praćenje situacije usljed obilnih padavina rekao i da vodostaji rijeka padaju i nema posebnih opasnosti, a da se prati vodostaj Save koji je u Gradišci na koti redovne odbrane od poplava, na maksimalnom nivou i ne očekuje se dalji rast.

  Najavio je ozbiljnu analizu svih proteklih dešavanja dodajući da ljudski faktor u ovakvim situacijama mora biti sveden na minimum. Prema njegovim riječima, Vlada RS će učestvovati u isplati šteta koje će procjeniti lokalne komisije, a danas je preko Fonda solidarnosti preduzeću “Vode” doznačeno dva miliona KM “za preduzimanje radnji” pred i za vrijeme poplava.

  Govoreći o ribnjaku “Saničani”, Viškvić je rekao da se ne smije se dozvoliti situacija do koje došlo.

  “Mjenjaćemo zakonska rješenja. Svaki koncesionar mora biti obavezan da njegova imovina ne može ugroziti druga lica, to je prijetnja za Prijedor i mora se držati u ispravnom stanju. Banka koja ima koncesiju, ako ne želi da brine o tome neka prepusti gradu ili Vladi RS”, kazao je Višković i dodao da se “Saničanima” ne gazduje na domaćinski način, te da su informacije da su oštećene ili pukle brane na ribnjaku izazvale paniku u Prijedoru.

  Dodao je i da će se Civilna zaštita RS uključiti u potragu za dvije osobe nestale u rijeci Bosni.

  Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda rekli su da u narednom periodu ostaje nestabilno vrijeme, sa čestom pojavom pljuskova i grmljavine što neće bitno uticati na hidrološku sliku.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  76 ÷ = nineteen