Više od sedam miliona maraka na računima brčanskih poljoprivrednika do kraja godine

Foto-ilustracija

Resorno odjeljenje brčanske Vlade do ovog momenta obradilo je i isplatilo 937 zahtjeva brčanskih poljoprivrednika za podsticanje proizvodnje u ovoj godini. Po ovom osnovu, proizvođačima je isplaćeno 6.187.000 maraka budžetskog novca.

„Do kraja godine obradićemo oko 1.150 zahtjeva što znači da će biti isplaćeno više od sedam miliona maraka. Rečeno praktično znači da će do 31. decembra, 60 posto proizvođača, koji su podnijeli zahtjeve za tekuću godinu, novac i dobiti do kraja godine“, rekao je šef odjeljenja, Milenko Ninković.

Inače, isplata će biti nastavljena i tokom naredne godine, a već početkom januara, prvi put od formiranja Distrikta, startovaće i prijem zahtjeva za podsticaje u poljoprivredi za 2022. godinu. Plan je, unatoč činjenici da je Pravilnik postao operativan tek polovinom avgusta, bio da se svi podsticaji isplate do kraja tekuće godine. No, objektivno, nije bilo dovoljno vremena posebno imajući u vidu smanjen broj „operativaca“ odnosno izvršilaca.

„U Odjeljenju je pet službenika suspendovano. Ako se svemu doda i činjenica da je, usljed aktuelne pandemije, pa i drugih virusnih oboljenja, u jednom trenutku tokom predhodne sedmice 11 službenika bilo na bolovanju, a to su stvari na koje ne možemo uticati, mislim da i nismo mogli obraditi više zahtjeva“, obrazložio je Ninković.

Kad je riječ o zahtjevima za podsticaje poljoprivredne proizvodnje u idućoj godini, njihov prijem će startovati odmah odnosno od trećeg januara.

„Prijem zahtjeva, kako smo i obećali, počeće prvog radnog dana u narednoj godini. Pripremamo i novi softver, sad je u fazi testiranja, i on bi trebao biti u primjeni od prvog januara. Pomoću softvera ćemo moći puno kvalitetnije izvještavati i građane i proizvođače, ali i brčansku Vladu, o toku realizacije. Čak ćemo na dnevnom nivou imati pregled koliko je novca isplaćeno, za koju vrstu proizvodnje i koliko je proizvođača obuhvaćeno“, akcentirao je Ninković.

Što se osiguravanja 12 miliona maraka za podsticanje poljoprivrede u narednoj godini na području Distrikta, tiče, tu ne bi trebalo biti nikakvih problema, zaključio je šef Odjeljenja za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo brčanske Vlade, Milenko Ninković.

Izvor: Radio Brčko
--