More

  Više od pola mladih želi napustiti BiH

  Istraživanje pokazuje kako građani Bosnu i Hercegovinu žele napustiti zbog loše ekonomske situacije, nezaposlenosti i besperspektivnosti.

  - Advertisement -

  O odlasku iz Bosne i Hercegovine razmišlja 42,3 posto njenih građana, dok 51,5 posto je ne želi napustiti.

  Neodlučnih je 6,2 posto stanovnika ove zemlje, rezultati su istraživanja, koje je provela agencija Prime Communications iz Banje Luke.

  Istraživanje je realizirano od 5. do 15. aprila 2017. godine metodom face to face intervjua, na osnovu unaprijed pripremljenog upitnika na uzorku od 1.500 ispitanika, saopćeno je iz te agencije.

  Od ukupnog broja ispitanika, o napuštanju Bosne i Hercegovine razmišlja 53,5 posto Hrvata, 41,6 posto Srba i 39 posto Bošnjaka.

  Nezaposlenost i besperspektivnost

  Kada je u pitanju starost ispitanika, 64,6 posto njih starosti od 18 do 29 godina razmišlja da napusti zemlju, 53,2 posto je starosti od 30 do 44 godine, 28,6 posto onih starosti od 45 do 59 godina i 9,4 posto starijih od 60 godina.

  Tri su osnovna razloga zbog čega građani Bosne i Hercegovine razmišljaju o napuštanju zemlje – nezaposlenost (35,4 posto), loša ekonomska situacija (31,8 posto) i besperspektivnost (13,1 posto).

  Populacija reprezentirana ovim istraživanjem je definirana kao opća populacija Bosne i Hercegovine starija od 18 godina.

  Primjenjen je višeetapni stratifivirani slučajni uzorak (moguća greška plus-minus tri posto).

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixteen − = thirteen