Virus Korupcija: Koliko puta se broje ista grla na području Distrikta

Foto-ilustracija

Da korupcija i mito imaju veće potencijale od poljoprivredne proizvodnje u Brčko distriktu, odavno se zna, ali se isto tako odavno i ćuti. Istini za volju, pojavi se tu i tamo po neka optužnica, pojavi se nekoliko naslova u medijima i po staroj narodnoj „Pojeo vuk magarca“ sve se brzo umiri i zataška.

I dok Distrikt izdvaja ogroman novac za poticaj i samozapošljavanje u poljoprivredi (samo u 2020. pola miliona KM) neki proizvođači (čitaj nepodobni) ostaju bez istog, dok neki fiktivno prikazuju grla, zasada i tuđe oranice.

Naš sagovornik koji je želio ostati anoniman, kaže da je svjedočio, odnosno bio pozvan da učestvuje u jednoj nelegalnoj radnji.

Prijatelj me pozvao da mu iznajmim svoju stoku. Kaže, samo na par dana dok njegovu štalu obiđe komisija, zadužena za odobravanje poticaja. Naravno da nisam prihvatio, ali takvih situacija ima dosta.

Anonimni izvor

Ista praksa primjenjuje se i kod drugih oblika poljoprivredne proizvodnje gdje se zasadi voće, prikaže daleko veća površina i broj sadnica, uzme poticaj a „voćnjaci“ za kratko vrijeme postaju napuštene livade divljih zasada.

Ovim tekstom želimo potaknuti sve naše čestite poljoprivrednike koji su se na bilo koji način susreli sa ovakvim pojavama da nam se jave ili anonimno prijave iste.

Članak sačinila grupa mladih okupljena u projektu Virus Korupcija. Ovaj članak je omogućen zahvaljujući velikodušnoj podršci američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj je odgovornost Omladinskog centra “Vermont” i Otisak.ba i kao takav ne odražava nužno stavove USAID-a niti Vlade SAD-a.

--