Vijeće za štampu: MUP i Tužilaštvo moraju štititi novinare, a kazniti napadače

  Upravni odbor Vijeća za štampu u BiH osudilo je telefonske prijetnje, pokušaj zastrašivanja i napade na novinare.

  Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije instistira na hapšenju i kažnjavanju osoba koje su nanijele fizičke povrede i uputile prijetnje novinarima [Ivan Šebalj/Faktor.ba]

  Upravni odbor Vijeća za štampu u BiH, samoregulacijskog tijela za štampane i online medije, najoštrije je osudilo telefonske prijetnje i pokušaj zastrašivanja novinara portala Klix, nakon jučerašnjih fizičkih napada na fotoreportera Klixa i snimatelja Al Jazeere Balkans, koji su se dogodili tokom izvještavanja sa protesta demobilisanih boraca u Sarajevu.

  “Da se jučerašnji napad nije dogodio slučajno, u gužvi i zbog sveopće ‘usijane’ atmosfere koja je vladala na protestima, već smišljeno s namjerom fizičkog onesposobljavanja novinara da izvještavaju sa mjesta događaja, dokaz je današnji audiosnimak dodatnih verbalnih prijetnji s ciljem zastrašivanja svih novinara, koje je telefonskim pozivom u redakciju portala Klix uputio jedan od demonstranata, otvoreno upućujući prijetnje, popraćene najgorim psovkama. Također, i video snimka u kojoj se vidi i čuje likovanje bivše borkinje, koja je metalnom šipkom napala fotoreportera, fizički ga ozlijedila, ugrožavajući mu život, a koja se nakon toga hvalila svojim postupkom i psovkama prijetila ostalim prisutnim novinarkama i novinarima”, navodi se u saopćenju Upravnog odbora Vijeća za štampu.

  Brutalni i namjerni fizički napad s namjerom povređivanja novinara i fotoreportera i njihovog onemogućavanja da obavljaju svoj posao informiranja javnosti sa protesta, te dodatne prijetnje i zastrašivanje novinara, čin je za svaku osudu i krivično gonjenje, dodaje se.

  “Činjenica da su u pitanju demobilisani borci nikako ih ne opravdava, njihov ih status ne amnestira od krivične odgovornosti. Pravo je i profesionalna obaveza novinara da izvještavaju javnost, u javnom interesu, i niko ne smije nikakvim metodama, a naročito ne fizičkim napadima i prijetnjama, sprječavati i ucjenjivati novinare i medije da to čine. Za tako nešto se mora krivično odgovarati.”

  Stoga, stoji u saopćenju, Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije instistira na hapšenju i kažnjavanju osoba koje su nanijele fizičke povrede i uputile prijetnje novinarima.

  ‘Napadi na novinare postaju redoviti’

  Vijeće za štampu i online medije, štiteći demokratsko pravo novinara da slobodno izvještavaju u interesu javnosti, apeluje na MUP Kantona Sarajevo, Tužilaštvo i sve druge nadležne institucije, da hitno reagiraju i zaštite medije i novinare od ovakvih napada i ugrožavanja slobodnog obavljanja profesionalnih zadataka.

  “Podsjećamo da ovo nije prvi put da se ovakvi napadi na novinare događaju, već da postaju redoviti i time vrlo zabrinjavajući.”

  Prilikom fotografisanja jučerašnjeg događaja koji je paralizirao glavni grad Bosne i Hercegovine, desetak bivših boraca opkolilo je fotoreportera portala Klix.ba Kemala Softića i bez razloga fizički ga napalo nanijevši mu tjelesne povrede.

  Nakon intervencije Mirsada Bukvića, kolege s Al Jazeere koji je također napadnut, fotoreporter je odveden na sigurno nakon čega je prevezen u Dom zdravlja radi zbrinjavanja povreda.

  Službenici MUP-a Kantona Sarajevo istražuju detalje u vezi sa napadom, pokušavaju identificirati sve osobe koje su učestvovale u njemu.

  Žena koja je metalnom šipkom nasrnula na novinare privedena je u policijsku stanicu, a napad se tretira kao krivično djelo nasilničkog ponašanja.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  5 × = fifty