More

  Vijeće muftija IZ u BiH odbacilo optužbe o miješanju u izborni proces u BiH

  Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZ u BiH) na sjednici održanoj u Sarajevu raspravljalo je o zlonamjernoj kampanji koju vode zastupnici ekstremističke političke opcije u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a čija je meta Islamska zajednica i islamski identitet Bošnjaka, prenosi Anadolu Agency (AA).

  „Muftije su konstatovale kako se već duže vrijeme, a naročito nakon objavljivanja zvaničnih rezultata netom održanih izbora u Bosni i Hercegovini, Islamska zajednica podvrgava grubim političkim atacima hrvatskih političkih krugova radikalno antigrađanske i antievropske orijentacije predvođenih pojedinim političkim zvaničnicima susjedne države, ali i domovine. Muftije su saglasni da je sada postalo očito da se radi o ničim izazvanoj zlonamjernoj kampanji“, navodi se u saopćenju Vijeća muftija Islamske zajednice u BiH.

  Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini se opetovano, bez ikakvog valjanog dokaza, optužuje za organizovano i svjesno uplitanje u izborni proces i to u interesu jednog kandidata za člana Predsjedništva BiH, odnosno, osuđuje što nije osigurala da se izabere kandidat po volji tih političkih krugova, navodi Vijeće muftija.

  „Vijeće muftija podsjeća javnost da su se članovi Vijeća iz Bosne i Hercegovine javno oglasili pred izbore sa jasnom porukom članovima Zajednice i da je rukovodstvo Zajednice u više navrata ponavljalo svoj stav o nemiješanju Islamske zajednice u izborni proces. I danas muftije Islamske zajednice u BiH odbacuju takve optužbe kao zlonamjerne i neosnovane. Rad Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je transparentan i njeni stavovi se javno i odgovorno iznose i ona ne funkcioniše na principu zavjera i tajnosti“, dodaje se u saopćenju Vijeća muftija.

  Islamska zajednica se suzdržala od trijumfalizma, kako se navodi, nakon što su iste politike, koje danas targetiraju Islamsku zajednicu i koje se pokušavaju oživjeti, pred međunarodnim sudom pravomoćno presuđene za udruženi zločinački poduhvat.

  „Zvaničnici Islamske zajednice su činili sve kako se pred međunarodnim i domaćim sudovima dokazani organizovani i sistematski zločini nad našim narodom i državom ne bi upotrebljavali zarad bilo kakvih političkih ciljeva, a sve s ciljem očuvanja dobrosusjedskih odnosa i nastojanja da se povrati izgubljeno povjerenje. Nažalost, takav naš stav su neki, čini se, razumjeli kao znak naše slabosti. Stoga je Vijeće muftija dalo podršku rukovodstvu Islamske zajednice da poduzme sve korake kako bi se Islamska zajednica zaštitila od lažnih optužbi i kleveta“, navodi se u saopćenju.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × 7 = fifty six

  Čitano

  Povezani članci