Vijeće ministara: Od prodaje ambasade bivše SFRJ u Tokiju BiH će dobiti 4,2 miliona KM

  Broj registriranih nezaposlenih osoba u BiH u oktobru 2018. godine iznosio je 437,8 hiljada i smanjen je za 8,5 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

  Foto: Arhiv AA

  Na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, Vijeće ministara BiH donijelo je odluku o odobravanju zajedničke prodaje ambasade/rezidencije bivše SFRJ u Tokiju, Japan, javlja Anadolu Agency (AA).

  Vijeće ministara BiH upoznato je i s nacrtima kupoprodajnog i escrow ugovora koji su neophodni za završetak postupka zajedničke prodaje.

  Prodajom ovog objekta u sklopu provedbe Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije, Bosna i Hercegovina će dobiti 15 posto, što iznosi 4.243.930,00 KM.

  Vijeće ministara BiH primilo je k znanju informaciju Direkcije za ekonomsko planiranje o kretanju makroekonomskih pokazatelja za period januar – oktobar 2018. godine u kojoj se navodi da je nastavljen ekonomski rast i nakon prvog polugodišta ove godine.

  Pored industrijske proizvodnje nastavljen je trend rasta u okviru vanjskotrgovinske robne razmjene.

  Tako je za deset mjeseci ove godine povećanje robne razmjene iznosilo 8,1 posto, dok su izvoz i uvoz roba povećani za 8,9, odnosno 7,6 posto. Nastavljen je i trend rasta prometa u maloprodaji od oko osam posto.

  U ovom periodu došlo je do povećanja javnih prihoda od direktnih poreza za 9,2 posto, dok su neto prihodi od indirektnih poreza uvećani za 8,4 posto u odnosu na isti period prethodne godine.

  Broj registriranih nezaposlenih osoba u BiH u oktobru 2018. godine iznosio je 437,8 hiljada i smanjen je za 8,5 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

  Na prijedlog Ministarstva sigurnosti, Vijeće ministara BiH utvrdilo je izmjenu odluke o utvrđivanju plana prijema kadeta u policijske agencije na nivou institucija Bosne i Hercegovine u 2018. godini.

  Izmjenom odluke, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) omogućava se prijem 15 kadeta – mlađih inspektora. Za realizaciju ovog plana nisu potrebna dodatna finansijska sredstva.

  Na ovaj način želi se omogućiti pravovremeno i adekvatno postupanje u vezi sa sigurnosnim izazovima u skladu s nadležnostima SIPA-e, uključujući i migrantsku situaciju.

  A, kada je u pitanju migrantska situacija Vijeće ministara BiH upoznato je sa informacijom Ministarstva sigurnosti o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini u vezi s povećanim prilivom migranata.

  Službi za poslove sa strancima je od početka ove godine do 25. decembra prijavljeno 23.789 nezakonitih migranata, a namjeru da zatraži azil je iskazalo 22.398 osoba, dok je njih 1.358 podnijelo zahtjev za azil. Najveći broj migranata dolazi iz Pakistana (7.764), Irana (3.662), Sirije (2.986), Afganistana (2.778) i Iraka (2.165). Ostale zastupljenije skupine migranata su iz Libije (876), Palestine (745), Alžira (465), Bangladeša (450) i Indije (410).

  Na sjednici je razmotrena informacija Ministarstva sigurnosti o provedbi Akcionog plana hitnih mjera koje se trebaju poduzeti s fokusom na nezakonite migrante i propusnost granice, prije svega sa istočnim susjedima Bosne i Hercegovine, koja sadrži pokazatelje o broju maloljetnika bez pratnje.

  Od ukupno 73 planirane aktivnosti provedeno je 49 aktivnosti, dok je djelomično provedeno njih 14, što čini oko 85 posto ukupno zacrtanih aktivnosti iz Akcionog plana. Među ovim aktivnostima 29 se kontinuirano provodi.

  Najviše aktivnosti, njih 19, provedeno je u realizaciji prvog prioriteta koji se odnosi na jačanje Granične policije BiH u svrhu bolje kontrole granice, a u cilju sprečavanja nezakonitih ulazaka migranata u Bosnu i Hercegovinu.

  Služba za poslove sa strancima je u periodu od 1.  januara do 5. decembra 2018. godinu u toku operativnih aktivnosti otkrila ili preuzela od drugih organizacija 145 maloljetnika bez pratnje, a namjeru za azil je iskazalo njih 136, dok je osam podnijelo zahtjev za azil ili 0,59 posto.

  Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva odbrane, donijelo je izmjenu odluke o odobravanju višegodišnjeg projekta „Osiguranje i unapređenje operativnosti motornih vozila Oružanih snaga Bosne i Hercegovine sa periodom realizacije 2016 – 2018. godina“, a u cilju produženja roka realizacije projekta do 2021. godine.

  Na sjednici je usvojena i Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o višegodišnjem projektu “Nabavka helikoptera za Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine“.

  Ministarstvo odbrane ostvarilo je dodatne uštede iz svog budžeta u iznosu 1,3 miliona KM, između ostalog, smanjivanjem naknada za putne troškove, prijevoz, gorivo, nabavku materijala, iznajmljivanje imovine i opreme. Ova sredstva pridružit će se ranije osiguranim budžetskim sredstvima od 6,2 miliona KM.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fifty eight − = fifty one