Vijeće ministara BiH: Utvrđen prijedlog sporazuma o snižavanju usluga rominga na Zapadnom Balkanu

  Vijeće ministara BiH, na prijedlog Regulatorne agencije za komunikacije, donijelo Odluku o dozvolama za korištenje radiofrekventnog spektra, za pružanje usluga putem mobilnih pristupnih sistema. Ovom odlukom praktično se omogućava uvođenje 4G mreže u BiH, a mobilni operateri se obavezuju na poboljšanje svojih usluga, koje uključuju bolju uslugu i pokrivenost teritorije i putnih komunikacija u BiH.

  Foto: AA / Arhiva

  Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici utvrdilo je prijedlog sporazuma o sniženju cijena usluga roaminga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama u regiji Zapadnog Balkana, javlja Anadolu Agency (AA).

  Prijedlog sporazuma bit će odmah dostavljen Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika je predložen zamjenik ministra komunikacija i prometa.

  Sporazum će biti potpisan tokom Digitalnog samita, koji će biti održan početkom aprila 2019. godine u Beogradu.

  Ovaj sporazum stupa na snagu 1. jula 2019. godine, od kada će cijene usluga roaminga u zemljama regije postepeno smanjivati, a 2021. godine planirano je potpuno ukidanje.

  Vijeće ministara BiH, na prijedlog Regulatorne agencije za komunikacije, donijelo je Odluku o dozvolama za korištenje radiofrekventnog spektra, za pružanje usluga putem mobilnih pristupnih sistema. Ovom odlukom praktično se omogućava uvođenje 4G mreže u BiH, a mobilni operateri se obavezuju na poboljšanje svojih usluga, koje uključuju bolju uslugu i pokrivenost teritorije i putnih komunikacija u BiH.

  Dozvole izdaje Regulatorna agencija za komunikacije BiH i dodjeljuje ih postojećim licenciranim mobilnim operatorima u Bosni i Hercegovini na period od 15 godina, a operator je na ime naknade dužan platiti ukupno 17,5 miliona KM u pet jednakih godišnjih rata, počev od 2019. godine. Ova sredstva će u narednih pet godina biti usmjerena za razvoj oblasti transporta i komunikacija, a konkretnu namjenu utvrđivat će Vijeće ministara BiH, a na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

  Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku oodređivanju privremenih prihvatnih centara za smještaj migranata, uz prihvaćene korekcije na sjednici. Privremeni prihvatni centri su bivša tvornica “Bira” i bivši đački dom “Borići“ u Bihaću, bivša tvornica “Miral“ u Velikoj Kladuši i bivši hotel “Sedra“ u Cazinu.

  Ovi privremeni prihvatni centri za smještaj migranata predaju se na privremeno korištenje Službi za poslove sa strancima, koja je u sastavu Ministarstva sigurnosti BiH. Troškove finansiranja rada prihvatnih centara, njihove zakupnine i uspostave, kao i angažmana zaštitarske agencije snosi Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

  Prethodno je Vijeće ministara BiH upoznato s informacijom Ministarstva sigurnosti ostanju u oblasti migracija u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH, u kojoj se navodi da je povećan ulazak migranata u BiH u odnosu na prošlu sedmicu.

  Na sjednici je rečeno da se u BiH trenutno nalazi više od 3.000 migranata koji su smješteni u prihvatnim centrima i svi su registrirani, što praktično znači da su uzeti biometrijski podaci i otisci prstiju. Obzirom da se očekuje intenziviranje migracijskih kretanja prema Bosni i Hercegovini, na tzv. balkanskoj ruti na putu za EU potrebno je angažiranje dodatnih policajaca, kao pomoć Graničnoj policiji BiH, kako bi se pojačala kontrola istočne granice BiH prema Srbiji i Crnoj Gori, odakle dolazi najveći broj migranata.

  Cilj je zapriječiti sve ilegalne prijelaze prema istočnim susjedima.

  Od 1. januara do 21. februara 2019. godine Službi za poslove sa strancima prijavljeno 1.616 nezakonitih migranata. Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u ovom periodu iskazale su 1.402 osobe, a zahtjev za azil podnijele su 32 osobe.

  Najviše migranata je iz Pakistana (19,4 posto), Iraka (15,1 posto), Sirije (14,6 posto), Alžira (11,2 posto) i Maroka (10,6 posto).

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixty six ÷ = eleven