More

  Vijeće ministara BiH predložilo povećanje cestarina za 0,15 KM i akciza na biogoriva

  Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici utvrdilo modifikovani prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama .

  - Advertisement -

  Vijeće ministara BiH oglasilo se saopćenjem za javnost nakon utvrđivanja Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH.

  Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici utvrdilo modifikovani prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u kojem su, uz saglasnost svih relevantnih ucesnika u procesu pripreme i izrade Zakona, izvršena poboljšanja u vezi sa pitanjima jasno definisane namjene i utroška sredstava.

  “Modifikovani prijedlog sa pratećim poboljšanjima je usaglašen na nivou ministara finansija i premijera entiteta, kao i predstavnika Vijeća ministara BiH, a nakon niza obavljenih konsultacija i analiza, uz aktivnu podršku i tehničku ekspertsku asistenciju delegacije EU u Sarajevu”, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

  Ključna izmjena se odnosi na činjenicu da se ne povećavaju akcize, osim na biogoriva i biotečnosti, nego se za 0,15 KM povećavaju cestarine pri čemu će se prikupljena sredstva isključivo koristiti za izgradnju autoputeva/autocesta i za izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta puteva/cesta.

  “Set zakona o akcizama je upućen u dalju proceduru prema Parlamentarnoj skupštini BiH, a njegovo usvajanje bi značilo pokretanje velikog investicionog cklusa u oblasti izgradnje autoputeva i puteva na teritoriji čitave BiH, što bi vidilo ka daljem rastu BDP-a, jačanju i razvoju niza komplementarnih privrednih djelatnosti, povećanju kompetitivnosti BiH i otvaranja novih radnih mjesta”, navodi se u saopćenju.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceKlix.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eight ÷ = one