Vijeće ministara BiH: Predložen državni budžet od 966 miliona KM

  Predloženi budžet za 2019. godinu je za 16 miliona KM veći nego onaj prošle godine.

  Foto: AA

  Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici zadužilo je sve budžetske korisnike da svoje primjedbe i sugestije na nacrt zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2019. godinu dostave u pisanoj formi u naredna tri dana na razmatranje Ministarstvu finansija i trezora BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

  Nakon toga će nacrt budžeta u najkraćem mogućem roku biti razmotren na sjednici Vijeća ministara BiH kako bi se stekli uvjeti za njegovo upućivanje Predsjedništvu, koji je ovlašteni predlagač.

  Nacrt budžeta polazi od Globalnog okvira fiskalnog bilansa i politika u Bosni i Hercegovini za period 2019 – 2021. godine.

  Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2019. godini iznose 966.000.000 KM, što je za 16.000.000 KM više nego 2018. godine, a servisiranje vanjskog duga Bosne i Hercegovine iznosi 825.760.678 KM i manje je za 178.301.651 KM u odnosu na prethodnu godinu.

  Vijeće ministara BiH donijelo je odluku o usvajanju Strategije provođenja prava intelektualnog vlasništva u Bosni i Hercegovini za period 2018 – 2022. godine, koja predstavlja temelj za definiranje i uspostavu cjelovitog i efikasnog sistema provođenja prava intelektualnog vlasništva u skladu sa zahtjevima pristupanja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) i Evropskoj uniji (EU).

  Usvajanje ove strategije će doprinijeti ekonomskom, socijalnom i kulturnom razvoju BiH u skladu s dosezima modernog, na znanju utemeljenog društva.

  Strategijom se utvrđuju smjernice i mjere koje podrazumijevaju razvoj i unapređenje legislativnog i institucionalnog okvira u BiH te uspostavu međuinstitucionalne saradnje.

  Usvajanjem ove strategije Vijeće ministara BiH ispunjava još jednu obavezu zacrtanu Akcijskim planom za realizaciju prioriteta iz ranijeg izvještaja Evropske komisije za Bosnu i Hercegovinu.

  Vijeće ministara BiH usvojilo je pojedinačne informacije o tri sastanka između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, koja su održana u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropskih zajednica i njihovih država članica i Bosne i Hercegovine.

  Usvojene su i preporuke Evropske unije sa ovih sastanaka i operativni zaključci sa listom propratnih aktivnosti te doneseno više zaključaka za njihovo ispunjavanje i ostvarivanje daljnjeg progresa u oblastima o kojima se razgovaralo na ovim sastancima.

  Riječ je o informacijama Direkcije za evropske integracije o održanom trećem sastanku Pododbora za trgovinu, industriju, carine i oporezivanje, o održanom trećem sastanku Pododbora za ekonomska i finansijska pitanja i statistiku te o održanom trećem sastanku Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju, uključujući zaštitu zdravlja i potrošača.

  Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice će Informaciju o provođenju Okvirnog akcionog plana o obrazovnim potrebama Roma/Romkinja u Bosni i Hercegovini (2018 – 2022) dostaviti nadležnim entitetskim, odnosno kantonalnim ministarstvima i drugim nadležnim tijelima, nakon što je danas usvojena na sjednici Vijeća ministara BiH.

  Na ovaj način se nastavljaju započete aktivnosti radi osiguranja pune jednakosti u pravu pristupa obrazovanju romskoj djeci u Bosni i Hercegovini.

  Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa će, u saradnji sa nadležnim organima entiteta, kantona i Brčko distrikta BiH, nastaviti aktivnosti za unapređenje kvaliteta i povećanje efikasnosti i poboljšanja operabilnosti poljoprivrednih savjetodavnih službi u BiH.

  Vijeće ministara BiH prethodno je usvojilo Informaciju o statusu savjetodavnih službi u Bosni i Hercegovini u kojoj se, između ostalog, navodi da su evidentne promjene u unapređenju savjetodavstva, ali je potrebno sačekati da određene mjere zažive u praksi i pokažu svoje efekte.

  U narednom periodu dio aktivnosti će biti usmjeren na savjete o ekonomskom razvoju za sve podsektore koji su aktivni u poljoprivredi i ruralnom razvoju, s fokusom na postepeno ispunjavanje standarda EU te međunarodnih i drugih standarda kvaliteta.

  Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske o saradnji u oblasti zaštite od prirodnih i drugih katastrofa.

  Na ovaj način želi se unaprijediti saradnja između državnih, vladinih i nevladinih institucija i organizacija u oblasti zaštite od prirodnih i drugih katastrofa, uključujući, između ostalog, međusobnu pomoć u slučaju prirodnih i civilizacijskih katastrofa i uklanjanje njihovih posljedica, obuke, proizvodnju opreme i donacije.

  Za provođenje ovog sporazuma nadležni su Ministarstvo sigurnosti BiH i tijelo za upravljanje u vanrednim situacijama u slučajevima katastrofa u Republici Turskoj.

  Na današnjoj sjednicio Vijeće ministara BiH donijelo je i Odluku o visini jednokratne novčane nagrade za zaslužnog sportistu Bosne i Hercegovine i vrhunskog sportistu međunarodnog razreda za 2018. godinu, a grant u iznosu 100 hiljada KM osiguran je u budžetu Ministarstva civilnih poslova za 28 sportista.

  Prema odluci, 10 zaslužnih sportista koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na olimpijskim/paraolimpijskim igrama, svjetskom ili evropskom prvenstvu jednokratno su nagrađeni sa po 4.000 KM, a za 14 vrhunskih sportista međunarodnog razreda (ostvarena “A“ norma ili plasman na olimpijskim i paraolimpijskim igrama) jednokratna nagrada iznosi po 3.500 KM. Istovremeno, četvorica vrhunskih sportista međunarodnog razreda, koji su ostvarili plasman za Svjetsko prvenstvo, jednokratno su nagrađena sa po 2.750 KM.

  Ova odluka donesena je u skladu s Pravilnikom o kategorizaciji sportista na nivou BiH koji je ranije usvojilo Vijeće ministara BiH.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  thirty three + = thirty nine