More

  Vijeće ministara: BiH opredijeljena za daljnje aktivno učešće u regionalnim procesima

  spot_imgspot_img

  Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na danas održanoj sjednici u Sarajevu usvojilo je, između ostalog, tekst odgovora na pismo komesara za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna o stepenu realizacije reformskih mjera uvezivanja i dalo saglasnost predsjedavajućem Vijeća ministara BiH da ga uputi evropskom komesaru, prenosi Anadolu Agency (AA).

  Naloženo je svim nadležnim institucijama BiH da redovno izvještavaju Ministarstvo vanjskih poslova o napretku u provedbi reformskih mjera uvezivanja.

  Naglašeno je da BiH ostaje opredijeljena za daljnje aktivno učešće u regionalnim procesima, prvenstveno Berlinskom procesu, odnosno Agendi za povezivanje u sektorima transporta i energetike te ekonomskom povezivanju u okviru Regionalnog ekonomskog područja.

  U odgovoru se daje pregled ostvarenog napretka u provođenju reformskih mjera povezivanja u oblastima saobraćaja, energije, regionalnog ekonomskog prostora, uključujući i finaliziranje bilateralnih ugovora u cilju pristupanja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji /WTO/, investicija, mobilnosti radne snage te digitalizacije.

  Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, donijelo je odluku o imenovanju Koordinacijskog tijela za koordinaciju i praćenje procesa svih priprema Bosne i Hercegovine za učešće na narednom samitu Berlinskog procesa Zapadnog Balkana koji će biti održan u julu 2019. godine, u Poznanju (Poljska).

  Cilj je osigurati pravovremene, koordinirane i efikasne pripreme učešća delegacije Bosne i Hercegovine na samitu Berlinskog procesa u Poznanju.

  Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, donijelo je odluku o imenovanju Upravnog odbora Finansijskog mehanizma za provođenje Gender akcionog plana u Bosni i Hercegovini (Upravni odbor FIGAP II programa).

  Formiranje Upravnog odbora predviđeno je Posebnim sporazumom između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koje zastupa Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice i Kraljevine Švedske koju zastupa Međunarodna razvojna agencija za saradnju.

  Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, donijelo je odluku kojom je odobren organizovani ulazak i boravak u BiH, pod posebnim uslovima, državljanima Republike Srbije, učenicima osnovnih škola sa područja Kosova, u periodu od 16. do 23. juna ove godine.

  Na ovaj način Vijeće ministara BiH je odgovorilo na molbu humanitarnog Udruženja “Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji” iz Banje Luke za pomoć u realizaciji dolaska 899 učenika u lokalne zajednice u BiH.

  Radi se o grupi učenika bez važećih putnih isprava, starosti od 10 do 15 godina, koji finansijski nisu u mogućnosti da pribave pasoše Srbije.

  Bosna i Hercegovina nastavlja pripreme za učešće na Svjetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai, gdje će predstaviti svoje potencijale u okviru podteme “Prilika” (Opportunity) s fokusom na obrazovanje, zapošljavanje, nove industrije i finansijski kapital.

  Za održavanje dana Bosne i Hercegovine na Svjetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai predloženi su 11. decembar 2020. godine, 18. decembar 2020. godine i 25. januar 2021. godine.

  Ova svjetska izložba bit će održana od 20. oktobra 2020. do 10. aprila 2021. godine pod temom “Povezivanje umova, stvaranje budućnosti”.

  EXPO 2020 Dubai otvara potencijalne mogućnosti pristupa tržištima zemalja za ukupno 3,2 milijarde potrošača i jedan je od najvećih globalnih događaja za oblasti privrede i kulture, a očekuje se predstavljanje oko 200 zemalja.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  69 + = seventy six

  Čitano

  Povezani članci