Vijeće ministara BiH: Dodijeljena sredstva za projekte institucija kulture

  Na prijedlog Ministarstva civilnih poslova BiH odobreno je ukupno 1.100.000 konvertibilnih maraka (KM), od čega za Zemaljski muzej BiH 500.000, Historijski muzej BiH 250.000, Olimpijski muzej u Sarajevu 250.000 i Arhiv BiH 100.000.

  [AA]

  Potpisivanjem ugovora danas u Sarajevu, Vijeće ministara BiH dodijelilo je 1,1 milion konvertibilnih maraka (KM) institucijama kulture. Odluka je donesena na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, a  sredstva su dodijeljena Zemaljskom muzeju BiH, Historijskom muzeju BiH, Olimpijskom muzeju u Sarajevu i Arhivu BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

  Ugovore je sa predstavnicima institucija potpisao ministar civilnih poslova Adil Osmanović u ime Vijeća ministara. Institucije su predstavljali Mirsad Sijerić, direktor Zemaljskog muzeja, Naida Sijerčić, predstavnica Historijskog muzeja, Saša Klepić, direktor Arhiva BiH i Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva.

  Potpisivanju je prisustvovao i Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, koji je izrazio nadu da će i naredni saziv najviši organ izvršne vlasti nastaviti sa podrškom institucijama kulture i sporta.

  „Podsjećam da budžet koji smo naslijedili od prethodnog Vijeća ministara nije predviđao nikakva sredstva za institucije kulture i za sportske saveze, klubove i takmičenja. Dakle, budžetska stavka za institucije kulture i za sport je bila nula. Upravo zbog toga smo obećali da ćemo skinuti daske sa Zemaljskoga muzeja, da ćemo otvoriti institucije kulture i da ćemo im pomoći u kapacitetu u kojem to jeste moguće“, naglasio je Zvizdić i dodao:

  „Ovaj događaj nije važan zbog količine novca koja je dodijeljena, ali je važan zbog simbolike, zbog nečega što želimo da ostavimo narednom Vijeću ministara, koje i dalje treba da ostane posvećeno institucijama kulture i pitanju sporta, kao najvažnijim promotorima, najboljim ambasadorima vrijednosti, kvaliteta, ne samo kulturno-historijskih, nego uopće društvenih vrijednosti naše jedine domovine BiH.“

  Ministar civilnih poslova Osmanović kazao je institucije koje su dobile sredstva imaju veliki društveni i kulturni značaj za BiH.

  „Doznačivanje ovih finansijskaih sredstva je usmjereno ka tome da se poboljšaju uslovi čuvanja naše arhivske kulturne građe“, istakao Osmanović.

  Osmanović je podvukao da su sve institucije obratile Ministarstvu civilnih poslova sa tačno preciziranim projektima, gdje će biti utrošena finansijska sredstva.

  Skaka je naglasio da će Grad Sarajevo sa dobijenim sredstvima zaokružiti sve tri faze obnove Olimpijskog muzeja, te izrazio nadu da će treća, ujedno i finalna faza, koja je počela prije par mjeseci, biti gotova naredne godine.

  „Vjerujem da ćemo u 2019. otvoriti vrata Olimpijskog muzeja i da ćemo taj stari sjajni simbol Sarajeva vratiti na korištenje građanima i, svakako, da će to biti nezaobilazno mjesto, gdje će svi turisti koji dolaze u grad imati šta vidjeti“, optimista je gradonačelnik Sarajeva.

  Mirsad Sijerić, direktor Zemaljskog muzeja BiH, kazao je da je u trenutku preuzimanja rukovodeće pozicije dug institucije iznosio 3,9 miliona KM. Prema njegovim riječima, sada je sveden na milion KM te smatra da je to solidan rezultat.

  „S tim da je to bilo gubljenje vremena, jer Zemaljski muzej BiH i muzeji takvog profila ne bi trebali da se bore sa takvim stvarima, nego da se bave onim što im je propisano“, kazao je Sijerić i nastavio:

  „Ova sredstva koja je dobio Zemaljski muzej, 500.000 KM, će kompletno biti uložena u obnovu infrastrukture. Zemaljski muzej je nacionalni spomenik. Federalni zavod za zaštitu spomenika je izradio studiju hitnih potreba intervencija na fizičkoj obnovi zgrade. Ta studija procjenjuje da samo elementarni radovi koštaju oko 10 miliona KM, i ovaj novac će biti usmjeren na manji dio tih poslova.“

  Odlukom Vijeća ministara BiH o odobravanju sredstаva ostvarenih po osnovu naplate potraživanja od Ruske Federacije po Aneksu „C“ Sporazuma o pitanjima sukcesije za podršku projektima kulture u BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova BiH, odobreno je ukupno 1.100.000 konvertibilnih maraka (KM), od čega za Zemaljski muzej BiH 500.000, Historijski muzej BiH 250.000, Olimpijski muzej u Sarajevu 250.000 i Arhiv BiH 100.000.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eight × = twenty four