Vijeće ministara BiH: Dnevni priliv migranata u novembru smanjen u odnosu na oktobar

  Od početka ove godine do 8. novembra u BiH je prijavljeno 21.708 nezakonitih migranata, a namjeru za podnošenje azila u ovom periodu je iskazalo 20.497 osoba, dok je njih 1.316 podnijelo zahtjev za azil.

  Foto: AA

  Vijeće ministara BiH, na danas održanoj sjednici, između ostalog, primilo je ka znanju informaciju Ministarstva sigurnosti o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH te naglasilo potrebu jačanja državne granice i sprečavanja nezakonitih ulazaka migranata u BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

  Prioriteti Bosne i Hercegovine i dalje se odnose na jačanje kapaciteta Granične policije i Službe za poslove sa strancima, realizaciju sporazuma o readmisiji i jačanje readmisijskih te kapaciteta u području azila, kao i intenziviranje borbe protiv krijumčarenja migrantima.

  U narednom periodu bit će osigurano povećanje smještajnih kapaciteta za migrante na postojećim lokacijama gdje borave migranti, i to u prostore poduzeća “Bira” u Bihaću na ukupno 1.200 te u bivšoj kasarni “Ušivak” u Hadžićima na 800 mjesta.

  Prema podacima Službe za poslove sa strancima, dnevni priliv migranata u novembru je smanjen u odnosu na oktobar ove godine. Od 31. oktobra do 8. novembra Službi za poslove sa strancima prijavljeno je 926 nezakonitih migranata. Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u BiH u ovom periodu iskazale su 872 osobe, dok je samo jedna osoba podnijela zahtjev za azil.

  Od početka ove godine do 8. novembra u BiH je prijavljeno 21.708 nezakonitih migranata, a namjeru za podnošenje azila u ovom periodu je iskazalo 20.497 osoba, dok je njih 1.316 podnijelo zahtjev za azil. Najveći broj migranata dolazi iz Pakistana.

  Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o finansiranju Programa aktivnosti prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina za 2017. godinu između Evropske komisije, Vlade Republike Srbije i Bosne i Hercegovine.

  Evropska unija će od ukupno 1.647.058 eura, koliko iznosi procijenjena vrijednost “Programa aktivnosti prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina za 2017. godinu”, putem granta finansirati 1.400.000 eura. Period izvršenja ovog sporazuma je 12 godina dok je period operativne provedbe šest godina od stupanja na snagu.

  Sredstva su namijenjena projektima promoviranja prekograničnog zapošljavanja, mobilnosti radne snage, socijalne i inkluzije u oblasti kulture, kao i zaštite okoliša te razvoja turizma.

  Ranije je usvojen Program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina za period od 2014. do 2020. godine, koji je referenca za usvajanje ovog programa aktivnosti.

  Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Direkcije za evropske integracije o trenutnom stanju pripreme odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

  U toku je finalizacija odgovora na 655 dodatnih pitanja koja je Evropska komisija u junu ove godine dostavila BiH u cilju pripreme mišljenja o zahtjevu za članstvo u Evropskoj uniji.

  Prema dopunjenoj Informaciji, 30 radnih grupa je u cijelosti završilo posao i dostavilo odgovore ili sporna pitanja Direkciji za evropske integracije (Sekretarijatu Komisije za evropske integracije).

  Oko 600 pitanja je usaglašeno ili je u završnoj proceduri usaglašavanja, rečeno je na sjednici, a očekuje se i da preostale radne grupe finaliziraju i dostave svoje odgovore.

  Svi pristigli tehnički finalizirani odgovori se prosljeđuju koordinatorima za evropske integracije na svim nivoima vlasti, koji ih dostavljaju vladama na potvrdu.

  Vijeće ministara BiH usvojilo je danas usvojilo je Informaciju Ministarstva sigurnosti o prijedlogu rješenja za osiguranje kontinuirane zaštite i pomoći strancima žrtvama trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini.

  Sredstva će biti osigurana u budžetu Ministarstva sigurnosti na poziciji tekući grantovi, a Vijeće ministara BiH više neće donositi pojedinačne odluke o izdvajanju ovih sredstava na godišnjem nivou.

  Vijeće ministara na ovaj način želi da Bosna i Hercegovina osigura kontinuiranu zaštitu prava stranaca žrtava trgovine ljudima, kako bi se nesmetano primjenjivalo bh. zakonodavstvo koje propisuje posebnu zaštitu i pomoć strancima žrtvama trgovine ljudima.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  43 + = forty eight