More

  Vijeće Evrope: Ugrožena prava žena u BiH, Hrvatskoj…

  I u pojedinim evropskim zemljama uvode se zakonska ograničenja koja se odnose na pravo na abortus i kontracepciju.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Prava žena, među kojima pravo na siguran i legalan abortus, još se krše i ograničavaju zakonima, politikom i praksom rodnih stereotipa i nejednakosti u Evropi, a u nekim njenim dijelovima ugroženija su posljednjih godina, upozorava Savjet Evrope u izvještaju objavljenom uoči Međunarodnog dana ljudskih prava.

  Uvođenje nazadnih ograničenja kada je riječ o pravu na abortus i kontracepciju, ugrožava znatan globalni napredak u uklanjanju diskrimancije, ostvaren posljednjih decenija, zaključuje povjerenik Savjeta Evrope za ljudska prava Nils Muižnieks.

  Zatvorske kazne zbog abortusa

  Andorra, Irska, Liechtenstein, Malta, Monako, Sjeverna Irska, Poljska i San Marino imaju vrlo restriktivne zakone kojima se ženama ograničava pobačaj osim u ekstremnim slučajevima.

  Tako, na primjer, u Irskoj, ženama koje se odluče na abortus prijeti kazna do 14 godina zatvora, a u Sjevernoj Irskoj čak doživotna kazna.

  Upotreba modernih kontraceptivnih sredstava u nekim zemljama Evrope kao što su Albanija, Armenija, Azerbejdžan i Bosna i Hercegovina je među najnižima u svijetu, stoji u izvještaju.

  “Sudovi u Hrvatskoj, Portugalu i Slovačkoj odbacili su peticije kojim se osporava ustavno pravo žena na pobačaj”, navodi se u izvještaju.

  U nekim bogatim državama Evrope, primjerice Njemačkoj, Nizozemskoj i Švedskoj, zdravstvo pokriva troškove kontracepcije adolescenticama, ali ne i starijim ženama.

  Izvještaj upozorava na manjkavosti seksualnog vaspitanja u nekim evropskim državama.

  Prislina sterilizacija Romkinja u Češkoj i Slovačkoj

  “Mnogi od tih programa ne ispunjavaju međunarodne zahtjeve prema standardima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)”, navodi se u izvještaju.

  Posebno se upozorava na kurikulume fokusirane na “pripreme za obiteljski život” i heteroseksualni brak i roditeljstvo, a koji izbjegavaju pitanje rodne jednakosti, kao i na manjkavosti o učenju o HIV/AIDS-u.

  Povjerenik poziva države da poštuju i zaštite prava žena pri porodu i materinstvu te da uklone kaznene prakse kakva je prisilna sterilizacija (na primjer, prema Romkinjama u Češkoj i Slovačkoj ili prema ženama s invaliditetom u Francuskoj i Švajcarskoj). Druge kaznene prakse su prisilna kontracepcija, prisilan pobačaj, intervencije tokom porođaja bez pristanka i nanošenje povreda bez odgovarajućih sredstava za ublažavanje bolova.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + seventy two = seventy three