More

  Vijeće EU stavilo BiH na listu zemalja podložnih poreznim prevarama i utajama

  Bosna i Hercegovina se, zajedno sa susjednim zemljama, našla na sivoj listi zemalja koje treba da ispune određene uvjete kako bi u pogledu oporezivanja postale efikasnije.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Vijeće Evropske unije sastavilo je listu zemalja s nekooperativnim jurisdikcijama u pogledu oporezivanja, a svrha liste je nastojanje sprečavanja poreznih prevara i utaje poreza.

  Bosna i Hercegovina se, zajedno sa susjednim zemljama, našla na sivoj listi zemalja koje treba da ispune određene uvjete kako bi u pogledu oporezivanja postale efikasnije.

  Vijeće Evropske unije je na popisu radilo zajedno s Organizacijom za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), a Bosna i Hercegovina se našla na sivoj listi. U dokumentu se spominje tri puta, uz ostalo i među zemljama koje treba da postanu članice Globalnog foruma do 2019. godine.

  U pogledu potencijalnih članica Globalnog foruma, Bosna i Hercegovina se našla na listi zajedno sa susjednom Srbijom i Crnom Grom, ali i sa zemljama kao što su Turska, Vijetnam i druge.

  Osim toga, Bosna i Hercegovina se našla na listi među zemljama koje su posvećene potpisivanju i ratifikaciji MAC-a, ili sporazumnom umrežavanju sa svim članicama Evropske unije do 2019. godine.

  Na istoj listi se nalaze susjedne Crna Gora, Srbija, Makedonija, ali i Turska, Jamajka, Peru, Tajland, Maroko, Vijetnam, Armenija i Jordan.

  Bosna i Hercegovina se također spominje među jurisdikcijama koje su se obavezale da postanu članice Okvirne inkluzije ili implementiranja minimalnih standarda BEPS-a do 2019. godine.

  Na istoj listi se nalaze susjedne Crna Gora, Srbija, Makedonija, Albanija, ali i Fidži, Maroko, Armenija, Maldivi, Jordan i druge zemlje.

  Cijeli dokument možete pročitati ovdje.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceKlix.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + sixty seven = 70