More

  Videoprilog: Priča o psima koji su spasili stotine života u BiH i svijetu

  Psi demineri - njih oko 530 obučavanih u blizini Sarajeva pretražilo je više od 106 miliona kvadratnih metara u operacijama deminiranja širom svijeta.

  - Advertisement -

  Ovo je priča o psima koji su u posljednjih nekoliko godina spasili stotine života širom BiH, ali i svijeta.

  Psi demineri – njih oko 530 obučavanih u blizini Sarajeva pretražilo je više od 106 miliona kvadratnih metara u operacijama deminiranja širom svijeta i to bez ijedne nesreće na miniranom terenu. Za to je zaslužan rad Globalnog centra za obuku pasa za otkrivanje mina i eksploziva.

  U ovom centru se već 13 godina vrši obuka pasa za otkrivanje mina i eksploziva. Ovo je dom za trenutno 60 pasa koji će se pridružiti u deminerima kao pomoć pri otklanjanju skrivenih ubica koji i 20 godina nakon rata vrebaju.

  530 pasa iz ovog centra je proslijeđeno širom svijeta i do sada su sve svoje zadatke obavili uspješno bez incidenata. Obuka samo jednog psa prije zadatka u minskom polju traje i do 18 mjeseci.

  “U prilogu možete vidjeti neke segmente obuke , do potpuno obučenih pasa koji rade u boxu, to je metoda dugog povodca koja se koristi u operacijama deminiranja i trening koji predstavlja integraciju gdje se pas uči pretražuje u ravnoj liniji dakle ponašanje odnosno indikaciju , pronađeno sredstvo i vikosi inteninzi njušenja odnosno pretraživanja pod pritiskom gdje pas konstantno pretražuje određenu površinu. Radi se o belgijskom ovčaru ovo je tip malinoa dakle uzgajamo i obučavamo ovaj tip pasa prije svega zbog velikog broja kvalitetnih radnih karakteristika ovih pasa”, kazala je Gordana Medunjanin, operativni rukovodilac u Centru za obuku pasa.

  Ono što je karakretistično za ovaj centar je i interni program uzgoja i obuka od najranijeg perioda. Sa novorođenim štencima se radi pažljivo i sa strpljenjem.

  “Naš trening se bazira na igri, ni u jednom momentu ne radimo prisilu u smislu treninga pasa, sve se svodi na interakciji pasa sa čovjekom , na igru, na ono što, na proizvodnju lovnog i plijenskog nagona kod psa bez prisile”, utvrdila je Alma Đukić, veterinar i senior trener.

  U BiH je još uvijek 1.398 ugroženih zajednica pod uticajem mina. U prijevodu u ovom trenutku ugrožena je sigurnost 545.000 stanovnika. U bazi podataka trenutno je registrovano 20.220 minskih polja.

  U Globalnom centru za obuku pasa za traženje mina trenutno se nalazi oko 60 pasa a ovi najmanji će proći proces treninga i u budućnosti biti korišteni za traženje mina u BiH. Prema posljednjim procjenama u BiH je još uvijek 2,2 % od ukupne površine pod minama.

  Videoprilog pogledajte ovdje.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceN1

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seven × one =