More

  Videoprilog: Besplatni ramazanski somuni za ugrožene

  Akcija traje tijekom cijele godine, a pored same pekare u akciji učestvuju i dobronamjerni građani, koji novčanim sredstvima podržavaju i finansiraju izradu besplatnih somuna.

  - Advertisement -

  Pomoć socijalno ugroženim građanima nije izostala ni tokom mjeseca Ramazana. Kroz razne akcije Sarajlije pokazuju svoju humanost, a jedna od njih je dijeljenje besplatnih somuna.

  Ovaj natpis već pet godina stoji na prodajnom pultu pekare Nafaka u Sarajeva.

  “Besplatni somuni za građane slabije kupovne moći.”

  Tijekom mjeseca Ramazana odziv građana je mnogo veći.

  “Akcija je krenula spontano. Prvi ramazan tačnije, kad smo mi sami od sebe počeli iznositi na ovaj pult besplatne somune za one koji nisu u mogućnosti sebi kupiti. Onda smo shvatili da ima dosta ljudi kojima je potrebna pomoć”, kaže Elvis Trtić, vlasnik pekare “Nafaka”.

  Akcija traje tijekom cijele godine, a pored same pekare u akciji učestvuju i dobronamjerni građani, koji novčanim sredstvima podržavaju i finansiraju izradu besplatnih somuna. Veće uplate za somune se preusmjeravaju u Narodnu kuhinju, u Dom za nezbrinutu djecu, Centar za slijepa i slabovidna lica, kao i u Udruženje Pomozi.ba.

  Dnevno se tijekom Ramazana u ovoj prostoriji proizvede oko 7000 somuna, a dnevno se podijeli i više stotina besplatnih somuna za one kojima je to potrebno.

  Sam proces nastajanja jednog somuna traje od jednog do dva sata, ali zanimljivo je to da se jedan somun u posebnim pećiima peče samo 40ak sekundi.

  “Izuzetno je težak posao, fizički možda i najteži posao u pekarstvu jer je bukvalno sve ručno. Znači jedina dva aparata koja mi koristimo su mješalica i kasetofon. Sve ostalo se ručno radi.”

  To je upravo ono što somun čini posebnim. A kako je ovaj zaštitni znak Ramazana dobio ime?

  “Tako kaže legenda da je neki taj namjesnik tražio da se za vojsku pravi nešto brzo i da se brzo hladi, da bi se što prije moglo služiti, a da je jednostavno. Onda je neki intedant koji se prezivao Somun napravio taj proizvod i tako je to kaže legenda. Ali opet vjerovatno i na osnovu nečega što je postojalo ili u Turskoj ili na bliskom istoku, nešto slično tom našem somunu.”

  Korpa ispred ove pekare se konstatno puni somunima i kako kažu vlasnici, najbitnije je da ona nikada nije prazna. A upravo akcije poput ove dokaz su da još mislimo i brinemo jedni o drugima.

  Videoprilog pogledajte ovdje.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceN1

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − two = 3