More

  Video: Višestoljetna tradicija Bošnjaka

  Prenijeta sa generacije na generaciju u Donjem Ljubinju, bošnjačkom selu podno Šar planine u prizrenskoj opštini na jugu Kosova.

  - Advertisement -

  Zahvaljujuċi Azizi Šefitagiċ i dalje se održava višestoljetna tradicija šaranja ili šminkanja mlade pred udaju, prenijeta sa generacije na generaciju u Donjem Ljubinju, bošnjačkom selu podno Šar planine u prizrenskoj opštini na jugu Kosova.

  Ovo je neobičan način šaranja mlade i rijetko se može drugdje vidjeti. Na lice mlade stavlja se više slojeva boja, počevši od “bjelila”, onda ide dosta jaka plava, crvena i zlatna boja.

  Etnolozi pojašnjavaju da tri zlatna kruga simbolizuju životne cikluse, povezane jedan sa drugim sa zlatnim putevima prolaska kroz život. Unutrašnji crveni krugovi su simboli plodnosti, odakle su rođene crvene i plave tačkice, želeći joj zdravu i sretnu porodicu.

  Danas je ova tradicija šarenja mlade na ivici izumiranja, jer samo ova 65-godišnjakinja nastavlja da priprema buduće nevjeste na autentičan i nepromijenjen način.

  Šefitagić šminka mlade nevjeste u većini bošnjačkih sela opštine Prizren. Jedina je koja je ovaj zanat konzervirala i još na originalan i nepromijenjen način šara mlade nevjeste koje su se opredijelile za tradicionalnu svadbu i za ovaj način šminkanja koji je tipičan za Bošnjake na kosovsko-makedonskoj granici.

  “Ovaj zanat radim od 70-ih godina prošloga vijeka. Svekrva mi je ostavila i ja sam krenula malo po malo, sada sam se izvježbala. Želim da ostavim nekome, ali su svi moji otišli na Zapad. Sada sam počela da radim sa jednom ženom iz sela. Kada više ne budem mogla, predaću ovu vještinu njoj. Htjela sam kćerke i snahu da naučim, ali one nažalost žive u inostranstvu”, kaže ova nena.

  No, ona na najbolji način održava tradiciju ovdašnjih Bošnjaka. A, da umjetnica iz Prištine nije snimila dokumentarni film koji je prikazan i na jednom od festivala u Istanbulu, možda bi ova tradicija i nestala.

  Šefitagić sada zovu na brojne radionice. U organizaciji Ministarstva spoljnih poslova Kosova, desetak dana je zbog toga i boravila u Briselu. Fotografija sa našminkanom mladom na ovaj način je prije nekoliko godina bila najbolja na Kosovu i izložena u centru Prištine, na zidu jedne zgrade.

  Pouzdano niko ne zna da kaže odakle ni od kada potiče ovakav način šminkanja mlade, ali smatra se barem da je 200 godina stara tradicija.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAnadolija

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  2 × = four