More

  Video – Tesla iz Šipova: Prvu hidroelektranu napravio 1965. godine, danas prodaje struju Elektroprivredi

  Ovaj mali objekat u Janjskim Otokama isklesan u sedri, iako skriven od očiju slučajnih prolaznika, postao je i turistička atrakcija jer turisti prilikom dolaska redovno posjete i elektranu na Janju.

  Slavko Piljić (82) u Janjske Otoke kod Šipova prvi je doveo struju 1965. godine, kada je napravio hidroelektranu na rijeci Janj, a sada, osim što svoje domaćinstvo snabdijeva električnom energijom zahvaljujući generatoru i turbini novije generacije, struju prodaje i Elektroprivredi RS.

  Ekipa Anadolu Agency (AA) posjetila je domaćinstvo Piljića u Janjskim Otokama, gdje je ljubazni domaćin rado pokazao kako izgleda njegova mala hidroelektrana danas, ali i ispričao kako je bilo u prošlosti.

  Sve je, kaže ovaj građevinac, počelo kada je služio vojni rok kao radiotelegrafista. Koristili su generatore od 60 obrtaja koje su pokretali vojnici i osvjetljavali cijeli logor. Po povratku iz vojske želio je da olakša rad ocu zaposlenom u vodenici i mlinu, u kojem se četiri vodenična točka, zbog mnogo posla, nisu zaustavljala ni tokom noći. “Petrolejka”, koja se tokom noći znala i ugasiti nije bila dobro rješenje.

  – Došao sam na ideju da pravim, jer imam vodene snage u izobilju – ispričao je Piljić.

  Stariji brat nabavio mu je dinamu od automobila koja je imala 3.000 obrtaja, a pošto je mogao iskoristiti vodenu snagu za samo 100 obrtaja morao je tražiti rješenje za taj problem.

  – U to doba nisam mogao nabaviti reduktore koji pretvaraju obrtaje iz manjih u veće, nego sam pravio preko drvenih remenica – kaže Piljić.

  Zahvaljujući remenicama, sistem je profunkcionisao, a prva dinama više godina pokretala je deset sijalica.

  Zbog njegovog uspjeha otac je organizovao proslavu na kojem su gosti Slavka Piljića nazvali Teslom jer je “proizveo struju u Janjskim Otokama gdje je nikad nije bilo”.

  – Ovo su sve Teslini patenti, ovo je sve od njega, ja sam samo malo obnovio na pogon vode – kaže Piljić.

  Drugi generator služio je Slavka i njegovu braću koja žive u blizini desetak godina. Pošto je bio smješten u maloj zgradi, slabo izolovan, izbio je požar, pa su osim postrojenja u plamenu nestale i mašine za preradu vune koje je u to vrijeme pokretao.

  Nakon toga, otkupio je treći generator od jednog šumskog preduzeća, koji je odbačen nakon što je dovedena struja u mjestu u kojem je korišten. Pošto nije koristio ni trećinu vodene snage Janja koju ima na raspolaganju razgovarao je sa inžinjerom za mini hidroelektrane nakon čega se odlučio za postavljanje nove turbine i generatora.

  – Podnijeli smo zahtjev vodoprivredi i vlasti da daju odobrenje da se možemo uključiti na mrežu. Boga mi, čekali smo godinu i po dana papire, stvarno je sporo išlo i mislim da bi trebalo ubrzati ljudima koji hoće da rade da im brže daju papire da mogu da rade – rekao je Piljić i dodao kako već dvije godine proizvodi 22 kilovata.

  Plan mu je i da ponovo promjeni turbinu i da postavi jači generator kako bi proizvodio i prodavao još više struje, a dozvole za to već je počeo tražiti.

  Prema njegovim riječima iako sam snabdijeva svoju kuću mora plaćati brojilo.

  – Ja im kažem pa to je od mog generatora, ali džaba je, brojilo se mora plaćati – kaže on.

  Struja u Janjske Otoke stigla je tek 1988. godine, a prema riječima Piljića to se desilo zahvaljujući velikom angažmanu pet, šest mještana koji su tada živjeli u ovom malom mjestu. Sami su pronašli trafostanicu, pravili i postavljali stubove…

  Ovaj mali objekat u Janjskim Otokama isklesan u sedri, iako skriven od očiju slučajnih prolaznika, postao je i turistička atrakcija jer turisti prilikom dolaska redovno posjete i elektranu na Janju. Upaljena sijalica i natpis “Mala hidroelektrana Otoke 1” siguran su znak za posjetioce da su na dobrom putu.

  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eight + 1 =