More

  Video reportaža: Predstava ‘Mirna Bosna’ u Brčkom

  Takmičarski program 34. Susreta pozorišta Bosne i Hercegovine u Brčkom.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Predstavom “Mirna Bosna” Kamernog teatra 55 Sarajevo, praizvedba bosanskohercegovačkog autora Borisa Lalića i redatelja Saše Peševskog, u subotu navečer u Domu kulture, nastavljen je takmičarski program 34. Susreta pozorišta Bosne i Hercegovine u Brčkom.

  Ova predstava prikazuje odmetanje dvije male bosanskohercegovačke porodice u smjeru kriminalne organizacije.

  Izmučene siromaštvom i okoštale u uvjerenju da im niko sa strane neće pomoći, one odlučuju iskoristiti svoju društvenu nevidljivost za bavljenje unosnim poslom trgovine narkoticima.

  Sa još uvijek ne u potpunosti propalim Rizom kao vođom, penzionerkama Šapkom i Aleksandrom kao radnicama, te jurodivim Bokijem kao pokrićem za njihov mali biznis, njih četvero su spremni uraditi sve što treba kako bi jednom zauvijek pobjegli od bijede.

  Cilj redatelja bio je napraviti predstavu koja će biti ogledalo društva, te pričajući priču o dvije socijalno ugrožene porodice koje se spajaju u jednu, da bi preživjeli, na način kojim se preživljavalo u ratu, preispitati mir u kojem se sada živi, te se predstava, između ostalog, zbog toga zove “Mirna Bosna”.

  “Mirna Bosna” se nalazi na granici između kriminala i poštenja, na granici između tragedije i komedije, te je zbog toga najbolje opisuje podnaslov drame – Komedija preživljavanja.

  U predstavi glume Feđa Štukan u ulozi Rize Solića, Gordana Boban koja glumi Aleksu Aleksić, Vanesa Glođo kao Šapka Solić te Davor Golubović u ulozi Bokija Aleksića.

  U pratećem dijelu programa upriličen je Susret sa prvim dvobrojem časopisa “Riječi” za proljeće/ljeto ove godine, čiji izdavači su Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine – Odjel za privredni razvoj, sport i kulturu, i Udruženje “Ad hoc teatar”.

  ‘Grad u teatru, teatar u gradu’

  U takmičarskom dijelu programa Susreta ove godine će biti izvedeno osam predstava iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

  Predstave u odabiru selektora Almira Bašovića odraz su ovogodišnjeg mota manifestacije “Grad u teatru, teatar u gradu”.

  Cijena pojedinačne karte je pet konvertibilnih maraka.

  Susreti traju do 24. novembra.

  Kompletan program Susreta.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  5 × = forty five