More

  Video: Paralizovan čovjek mislima pomiče ruku i hrani se

  Čovjek paralizovan od vrata prema dole, nakon sudara njegovog bicikla s kamionom, ponovo je u stanju držati šoljicu kafe u ruci i jesti viljuškom. Osigurala mu je to nova tehnologija nakon što je prvi u svijetu imao operaciju za uspostavljanje kontrole nad rukama snagom misli.

  Pedesettrogodišnjem Billu Kochevaru ugrađeni su električni implantati u motorni korteks mozga, a senzori su mu umetnuti u podlakticu. To omogućava stimulaciju mišića njegovih ruku i šaka kao odgovor na signale iz mozga koje dekodira kompjuter. Nakon osam godina paralize u prilici je da jede i pije bez asistencije.

  “Pomislim šta bih želio da uradim i sistem to uradi za mene”, kaže Kochevar u razgovoru za Guardian. “Nije potrebno previše razmišljanja, moj mozak radi svoj posao”.

  Eksperimentalna tehnologija Univerziteta Case Western Reserve iz Clevelanda u Ohiju omogućila mu je da postane prva potpuno paralizovana osoba koja mozgom kontroliše hvatanje.

  Zasad taj proces teče prilično sporo, ali naučnici vjeruju da je ovo dokaz kako koncept funkcioniše i kako je samo potrebno unaprijediti tehnologiju dok ne postane rutinski tretman za ljude s paralizom. Uvjereni su da će u budućnosti senzori bivati ugrađivani ispod kože i nevidljivi.

  “Naše istraživanje je u ranoj fazi, ali vjerujemo da bi ovakve neuroproteze mogle ljudima s paralizom vratiti funkcije ruku i šaka kako bi mogli izvoditi svakodnevne aktivnosti, nudeći im veću nezavisnost”, rekao je dr Bolu Ajiboye, jedan od autora istraživanja objavljenog u medicinskom magazinu Lancet.

  SourceKlix.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + fifty two = fifty seven