More

  Video: Novo postrojenje CERN-a za pomoć u istraživanju raka

  MEDICIS će omogućiti istraživačima da osmisle i testiraju nekonvencionalne radioizotope kako bi razvili nove pristupe u borbi protiv raka.

  - Advertisement -

  [YouTube/CERN]

  U Evropskoj laboratoriji za nuklearna istraživanja CERN izgrađeno je novo postrojenje koje može pomoći medicinskim istraživanjima raka. Postrojenje, koje je nazvano CERN-MEDICIS, proizvelo je prve radioizotope, a u budućnosti će osiguravati širok spektar radioizotopa, od kojih se neki mogu proizvesti samo na CERN-ovom jedinstvenom postrojenju ISOLDE.

  Ovi radioizotopi su prvenstveno namijenjeni bolnicama i istraživačkim centrima širom Evrope, gdje su dijagnostika i liječenje uz korištenje radioizotopa značajno napredovali, prenosi Tanjug.

  MEDICIS će omogućiti istraživačima da osmisle i testiraju nekonvencionalne radioizotope kako bi razvili nove pristupe u borbi protiv raka.

  “Radioizotopi se koriste u preciznoj medicini kako bi se dijagnosticirao rak, srčani problemi i druge bolesti tako što se dostave izuzetno male radijacijske doze tamo gdje su one potrebne bez uništavanja okolnog zdravog tkiva”, rekao je Thierry Stora, koordinator projekta MEDICIS.

  Kako je naveo, sada sa MEDICIS-om “možemo proizvoditi nekonvencionalne izotope i pomoći da se poveća spektar njihove primjene”.

  Više izotopa

  U saopćenju CERN-a navodi se da jedan hemijski element može imati više izotopa, što zavisi od toga koliko ima neutrona u jezgru, a neki izotopi su prirodno radioaktivni i poznati su kao radioizotopi.

  Mogu se naći gotovo svuda, na primjer u stijenama, pa čak i u pitkoj vodi. Drugi izotopi nisu nam dostupni u prirodi, ali se mogu proizvesti u akceleratorima čestica (najveći akcelerator današnjice, Veliki hadronski sudarač, nalazi se upravo u CERN-u).

  Za proizvodnju radioizotopa MEDICIS koristi rad drugog CERN-ovog postrojenja koji se naziva ISOLDE. Prva serija radioizotopa proizvedena na ovaj način bio je Terbium 155Tb, koji se, sudeći prema nedavno predstavljenim prvim rezultatima istraživanja, smatra obećavajućim radioizotopom u dijagnostici raka prostate.

  Za proizvodnju radioizotopa MEDICIS koristi rad drugog CERN-ovog postrojenja koji se naziva ISOLDE [CERN]
  U saopćenju se podsjeća da je upotreba radioizotopa u medicini već vrlo raširena i to za snimanje, dijagnostiku i radijacijsku terapiju.

  Pokazalo se da mnogi izotopi koji se trenutno koriste nemaju najadekvatnija fizička i hemijska svojstva i da bi u nekim slučajevima drugačija vrsta radijacije bila pogodnija.

  MEDICIS može pomoći u potrazi za radioizotopima sa odgovarajućim karakteristikama kako bi se povećala preciznost snimanja i liječenja, navodi se u saopćenju i dodaje da je CERN-MEDICIS novi dokaz kako tehnologije iz CERN-a mogu koristiti društvu ne samo za fundamentalna istraživanja.

  “Sa ovim jedinstvenim postrojenjem i ekspertizom, CERN je posvećen maksimiziranju utjecaja naše tehnologije u svakodnevnom životu”, rekao je CERN-ov direktor za akceleratore i tehnologije Frederick Bordry.

  Postrojenje ISOLDE radi već 50 godina. Do sada je za raznovrsne svrhe, uključujući i fundamentalna nuklearna istraživanja, astrofiziku i bionauke, proizvelo 1.300 izotopa iz 73 supstance. Već je proizvodilo izotope za medicinska istraživanja.

  Novo MEDICIS postrojenje, međutim, omogućit će proizvodnju radioizotopa koji preciznije odgovaraju potrebama medicinske zajednice.

  CERN-MEDICIS je rezultat zajedničkih napora CERN-a te Fonda za transfer znanja, privatnih fondacija i partnerskih ustanova. Projekat finansijski podržava Evropska komisija putem granta Marie Sklodowska-Curie, koji od 2014. godine pomaže razvoju medicinske i naučne saradnje širom Evrope.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ninety one ÷ = 13