More

  Video: Kamioni bez vozača testirani u Singapuru

  Kamioni će prevoziti bez prestanka 250.000 tona proizvoda na godinu između postrojenja za pakiranje i skladištenje.

  - Advertisement -

  [Twitter / BranTanotoCNA]

  Kamioni bez vozača odvozili su prvu vožnju u utorak poslije podne u Singapuru, a kompanija koja ih je razvila nada se do 2020. godine bespilotne kamione dovesti na javne saobraćajnice kako bi dopremali robu do singapurske luke.

  Katoen Natie, belgijska kompanija za logistiku, svečanu premijeru svojih bespilotnih kamiona priredila je nakon razvojnog procesa dugog godinu dana u saradnji s petrohemijskom kompanijom Exxon Mobil, holandskom kompanijom za sklapanje vozila VDL Groep i Univerzitetom za menadžment iz Singapura.

  U prvoj fazi primjene kamioni će prevoziti bez prestanka 250.000 tona proizvoda na godinu između postrojenja za pakiranje i skladištenje.

  Izvršni direktor Koen Cadona rekao je da je nedostatak vozača jedan od razloga za razvoj koncepcije vozača bez kamiona, a drugi su sigurnost i produktivnost.

  Proširenje primjene

  Kamione navodi 3.800 transpondera poredanih duž fiksne rute od postrojenja za pakiranje do skladišta.

  Kompanija se nada proširiti primjenu tako da bi kamioni jednog dana mogli saobraćati javnim cestama.

  Sigurnost kamiona bez vozača uključuje četiri uređaja za isključenje motora postavljenih po cijelom tijelu kamiona, opciju za daljinski nadzor i kontrolu te skenere koji otkrivaju zapreke u radijusu od 180 stepeni.

  Nije jasno navedeno koliko košta cijeli projekt od koncepcije do isporuke.

  Kompanija se nada svoju “flotu” pojačati s novih 11 kamiona nakon polugodišnjeg ispitnog razdoblja, a konačni cilj je razviti kamione koji će na javnim cestama prevoziti proizvode od hemijskih tvornica do singapurske luke do 2020. godine.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  one + 3 =