Vermont podijelio 220 higijenskih paketa u naselju Prutače

Autor: Suada Malkanović

Zahvaljujući donaciji njemačke organizacije „Help” Omladinski centar „Vermont” i njegovi aktivisti danas su izvršili podjelu humanitarnih paketa socijalno ugroženim stanovnicima brčanskog naselja Prutače.

  • Pretežno su to romske porodice, ali ima i ostalih kojima je pomoć potrebna. Danas smo podijelili 220 higijenskih paketa vrijednosti oko 40KM po paketu – istakao je direktor Omladinskog centra „Vermont”, Damir Radenković.

Na području Brčko distrikta mnogo je porodica koje se nalaze u stanju socijalne potrebe, ali zahvaljujući Omladinskom centru „Vermont”  danas je barem dio njih  zbrinut na određeno vrijeme.

  • Nama to dobro dođe s obzirom da jedva sastavljam kraj s krajem. Imam ćerku koja boluje od epilepsije, muž je ratni vojni invalid, jedno dijete školujem i svaka pomoć je dobrodošla – kazala je Sadija Sejdinović.

Novoizabrani poslanik u Skupštini Brčko distrikta BiH Mejra Šečić   također je učestvovala  u današnjoj humanitarnoj akciji. Ona je ovom prilikom kazala da već dugi niz godina zajedno sa Omladinskim centrom „Vermont” učestvuje u sličnim akcijama, te da će u narednom periodu nastaviti da se bavi humanitarnim radom.

  • Ovo je sve malo jer ovim ljudima je potrebno još dosta toga počev od hrane, obuće, odjeće, higijenskih paketa. Nadam se da će naši  donatori  nastaviti i dalje da pomažu ne samo Romima, nego i svim drugim stanovnicima koji se nalaze u stanju socijalne potrebe – istakla je Mejra Šečić.

Pored današnje akcije Omladinski centar „Vermont” tokom proteklog vikenda je podijelio oko stotinu paketa pomoći, a narednog vikenda biti će podijeljeno još 100, što u konačnici iznosi 420 paketa humanitarne pomoći.