More

  “Vermont” organizovao edukaciju za srednjoškolce na temu pisanja biografije

  Omladinski centar „Vermont“ danas je organizovao edukativnu radionicu za oko 50 učenika na temu pisanja biografije. Učenici su imali priliku da prošire svoja znanja i vještine o tome kako na najbolji način napisati biografiju /CV/ i motivacijsko pismo, a sve sa ciljem što većeg aktiviranja mladih kada je u pitanju upis na fakultet i odlazak na intervju za prvi posao.

  Direktor “Vermonta” Damir Radenković podsjetio je da već sedam godina za redom rade edukaciju o karijernom usmjeravanju i savjetovanju, te da je cilj edukacija učenike što bolje osposobiti za dalji život i to na način prilagođen njihovom uzrastu.

  „Kroz rad na pisanju biografije želimo da se na što bolji način svako od njih predstavi, a da opet bude unikatan, jedinstven, ustvari da poslodavac pri odabiru obrati pažnju baš na njih, odnosno na njihovu biografiju“, dodao je Radenković.

  Pojasnio je da na ovim edukacijama kada je riječ o pisanju biografije, koriste formu aplikacije Europske unije koja je na snazi u svim zemljama EU.

  „Naravno mi nismo član Evropske unije ali težimo ka tome i iz tog razloga koristimo tu aplikacionu formu. Naša želja je da učenicima pokažemo metodologiju u pisanju biografije, da je znaju dopunjavati, odnosno da se znaju prilagoditi svakom poslodavcu posebno“, pojasnio je Radenković.

  Jedna od učesnica, učenica četvrtog razred Poljoprivredne i medicinske škole Vanja Bogojević, istakla je da je već treći put na ovoj edukaciji.

  „Bilo mi je jako interesantno za slušanje i dosta toga sam naučila. Dosta vještina koje će mi trebati za dalje obrazovanje i samo zapošljavanje, a prvenstveno kako napisati biografiju i kako ona treba da izgleda“, istakla je Bogojević.

  Radenković je još kazao ovom prilikom da će “Vermont” organizovati i debate učenika između srednjih škola, na kojem će biti prisutni i predstavnici fakulteta. A 27. maja organizuju i ‘Sajam obrazovanja i zapošljavanja’ na kojem će biti predstavnici oko 25 univerziteta iz BiH, Hrvatske i Srbije, predstavnici desetak ambasada koje imaju projekte stipendiranja učenika, te oko 50 privrednika za koje će biti organizovano predavanje o Europskim fondovima.

  Radiobrcko.ba/Otisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  thirty nine + = forty one