Vermont Brčko: Od početka pandemije podijelili oko 700 paketa pomoći

Najprije želimo da čestitamo Međunarodni dan Medicinskih sestara i tehničara te da odamo naše priznanje svim zdravstvenim radnicima koji  podnose najveći teret u borni sa pandemijom korona virusa, naglašavaju na samom početku aktivisti Vermonta.

Budući da samo bili prinuđeni naše redovne projektne aktivnosti pauzirati ili prilagoditi novonastaloj situaciji, a da smo željeli nastaviti sa društveno korisnim radom, kontaktirali smo naše donatore te upravo radi poštovanja prema istima, organizujemo današnju pres konferenciju.

Omladinski centar Vermont je od početka pandemije, zahvaljujući podršci naših donatora, prikupio i podijelio oko 700 paketa sa prehrambeno higijenskim potrepštinama kao i paketima za novorođenčad. 

Imajući u vidu da smo bili spriječeni realizovati redovne projektne aktivnosti  a da smo naravno imali želju nastaviti sa društveno korisnim radom, obratili smo se našim donatorima, ukazali na specifičnost situacije te ih zamolili za donaciju u vidu paketa kako bismo pomogli, prije svega korisnicima naših projekata ali ostalom ugroženom stanovništvu, istakao je Damir Radenković direktor O.C. Vermont.

Organizacija Fond otvoreno društvo donirala je 200 paketa humanitarne pomoći (hrana, higijena i bejbi paketi).

Romska dijaspora takođe je donirala 150 paketa koje su dijelili zajedno sa nama na lokalitetima i naseljima gdje je dominantno romsko stanovništvo. 

Save the children, u dva navrata, donirao je  ukupno 300 paketa koji su prije svega namijenjeni za porodice korisnika Dnevnog centra a zatim i druge višečlane porodice, rečeno je novinarima.

Sa fondacijom „Stariji brat, starija sestra“ realizovali smo projekt istoimenog naziva. 

Projekat koji je podrška socijalno ugroženim porodicama, odnosno djeci iz pomenutih porodica gdje se javlja potreba za socijalizacijom u koju su se uključili naši volonteri obnašajući ulogu starijeg brata odnosno starije sestre.

Pomenuti projekat realizuje se putem on line platforme ali smo takođe kroz projekat pored komunikacije volontera i djece, korisnicima podjelili i oko 40 paketa pomoći, istakao je Radenković, te dodao da su aktivisti Vermonta tokom cijelog perioda pandemije nastavili sa aktivnostima psihološkog savjetovanja sa ženama kroz projekat Podrška ženama u naselju G. Rahiću.

Iz Omladinskog centra Vermont poručuju da su na terenu uočili da je pomoć i podrška  potrebna i dalje te da nastavljaju  pregovore sa donatorima oko daljeg prikupljanja i distriibucije paketa pomoći, stanovništvu na prostoru Distrikta Brčko.


 Autor: Omladinski centar Vermont