Veliki zadaci za brčansku vlast: Mogu li se do proljeća riješiti korupcije i političkog pokroviteljstva?

Supervizor na sastanku sa zvaničnicima Distrikta (Foto: Ustupljeno Otisku)

Prioritet za vlast u Brčko distriktu ove jeseni trebali bi biti: borba protiv korupcije, reforma javne uprave i jačanje odgovornosti javnih preduzeća, smatra supervizor ove lokalne zajednice Michael Scanlan.

Za njega to prije svega znači stvaranje svih neophodnih uslova za nezavisan i efikasan rad Komisije za utvrđivanje sukoba interesa i Ureda za borbu protiv korupcije koji su, zajedno sa Policijom i Tužilaštvom, odgovorni za iskorjenjivanje korupcije i zloupotreba javnih funkcija u Distriktu.

Građani Brčkog trebaju imati jednako kvalitetne i pristupačne javne usluge kao i oni u Evropskoj uniji, uključujući brzu i pouzdanu e-upravu, te odgovorne javne službenike opredijeljene da rade svoj posao za građane zbog kojih su tu.

Rezultati se očekuju do proljeća

On je mišljenja da će se time vratiti povjerenje javnosti u one koji su na vlasti i koji rade u službi građana. Očekuje da se to desi do proljeća.

“Ako se se ti rezultati ne budu vidjeli, onda će to značiti samo jedno – da političke stranke nisu spremne promijeniti svoj pristup vršenju vlasti”, naglasio je Scanlan, dodavši da će Distrikt samo s provođenjem ovih reformi imati vlast bez korupcije i političkog pokroviteljstva.

Bez toga organi vlasti neće biti uspješni u stavljanju Brčkog na ekonomsku kartu regije, u privlačenju dobrih poslova u privatnom sektoru i zaustavljanju odliva mladih ljudi iz Distrikta, zaključio je on nakon još jedne u nizu posjeta ovoj lokalnoj zajednici.

Novinar: Adis Mujdanović
--