More

  Veliki trgovački lanac kažnjen jer je naplaćivao vrećice s logom

  Članom 17. stav (3) Zakona o zaštiti potrošača u BiH precizirano je da se omot (vrećice, poseban papir i dr.) koji ima logotip i/ili naziv proizvođača i/ili trgovca smatra propagandnim sredstvom, koje trgovac ne smije posebno zaračunati kupcu.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Federalna uprava za inspekcijske poslove za sada nema saznanja da bilo koji trgovac prodaje kupcima vrećice na kojima stoji logo firme – kazao je Feni glavni federalni tržišni inspektor Elmir Ramić.

  Naglasio je da bilo ko “u slučaju da dođe do takvih saznanja može obavijestiti Federalnu tržišnu inspekciju i bit će poduzete mjere u skladu sa zakonom”.

  Ramić je istakao da se “građani mogu obratiti na info telefone koji se nalaze na portalu Federalne uprave za inspekcijske poslove i svaka prijava će biti evidentirana i proslijeđene tržišnoj inspekciji”.

  – Unazad dvije godine radimo po nalogu Federalne vlade na suzbijanu sive ekonomije i okrenuti smo na taj dio posla, ali nismo primijetili da neko prodaje kupcima vrećice na kojima stoji logo firme – dodao je Ramić.

  Članom 17. stav (3) Zakona o zaštiti potrošača u BiH precizirano je da se omot (vrećice, poseban papir i dr.) koji ima logotip i/ili naziv proizvođača i/ili trgovca smatra propagandnim sredstvom, koje trgovac ne smije posebno zaračunati kupcu. Za navedeni prekršaj pravnom subjektu Zakonom je popisana minimalna novčana sankcija od 2.500 KM, dok je za odgovornu osobu u pravnom subjektu zakonodavac predvidio iznos kazne od 500 KM, kazali su Feni iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

  – Da bi inspekcijski organi u slučaju konkretnog prekršaja poduzeli zakonom propisane mjere potrebno je izvršiti neposredan inspekcijski nadzor u poslovnom objektu, bilo redovnim ili usmjerenim kontrolama, koje predstavkama iniciraju potrošači – kazala je Feni glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS Vildana Brdarić.

  Naglasila je da su “u proteklom periodu kantonalni tržišno-turistički inspektori ovu vrstu prekršaja konstatovali u dva slučaja, oba u Društvu “Konzum” d.o.o. zbog čega su izrekli navedene zakonom propisane mjere”.

  Iz KUIP-a KS podsjećaju kupce da kršenje pozitivnih zakonskih propisa iz nadležnosti Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS, uključujući i nepravilnost koja se odnosi na naplatu reklamne vrećice, mogu prijaviti na jedan od redovnih načina komunikacije, odnosno putem telefona za prijave, maila, punjivog obrasca za prijave građana na portalu Uprave ili lično u sjedištu Inpekcije na lokacijama u Dalmatinskoj ili Nedžarićima.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + 71 = eighty