More

  Velike promjene u bh. pravosuđu: Predloženo gašenje VSTV-a i objavljivanje učinka tužioca i sudija

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Stanje u bh. pravosuđu bit će jedna od tačaka dnevnog reda naredne sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj će zastupnici razmatrati i prijedloge zaključaka o unapređenju rada pravosuđa, koje su prethodno sami dostavili u proceduru.

  Najveći broj prijedloga zaključaka je dostavio Klub zastupnika SDS-a, njih sedam, koji se, prije svega, odnose na reorganizaciju unutar Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, piše Faktor.

  1. Zadužuje se Ministarstvo pravde BiH da u roku od četiri mjeseca Parlamentarnoj skupštini BiH predloži Zakon o visokom sudskom vijeću i Zakon o visokom tužilačkom vijeću, kojima će VSTV biti razdvojen na VSV i VTV.

  2. Mandat članova VSV-a i VTV-a trajat će četiri godine i niko ne može biti član vijeća u dva uzastopna mandata, a uslovi za izbor članova VSV-a i VTV-a moraju biti strožiji u odnosu na dosadašnje (15 godina rada u profesiji, visok stepen profesionalnosti, moralni ugled itd.)

  3. Najmanje polovinu članova VSV-a i VTV-a birat će njihove kolege, a ostatak zakonodavna vlast, pri čemu će se voditi računa o ustavnim principima ravnopravnosti entiteta i naroda.

  4. Potrebno je izbor sudija i tužilaca prijedlozima zakona učiniti javnim, uključujući i javno objavljivanje njihovih profesionalnih biografija i imovinskih kartona.

  5. Zadužuje se Ministarstvo pravde BiH da prijedlogom/prijedlozima zakona ustanovi obavezu pravosuđa da donese godišnje planove procesuiranja krivičnih djela organiziranog kriminala i korupcije koje će usvajati parlamenti (Parlamentarna skupština BiH i entitetski parlamenti). Također, treba da ustanovi obavezu pravosudnih investicija da izvještavaju parlamente o ostvarenju planova.

  6. Zadužuje se Ministarstvo pravde BiH da prijedlogom/prijedlozima zakona uredi sistem ocjenjivanja pojedinih nosilaca pravosudnih dužnosti (odgovornost treba sa pojedinca prebaciti na institucije kako bi predsjednici i glavni tužioci preuzeli odgovornost za organizaciju rada, a VSV i VTV odgovornost za izbor rukovodne strukture).

  7. Zadužuje se Ministarstvo pravde BiH da Parlamentarnoj skupštini BiH u roku od četiri mjeseca dostavi izmjene i dopune Zakona o Tužilaštvu BiH, kojima će biti uređeno da glavnog tužioca Tužilaštva BiH bira Parlamentarna skupština BiH, a na prijedlog VSTV-a.

  Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović (SDA) predlaže zaključak kojim bi se Vijeće ministara BiH i VSTV BiH zadužili da u okviru svojih nadležnosti podnesu zakonske inicijative ili druge potrebne aktivnosti kako bi se:

  a) propisale precizne procedure za izbor članova VSTV-a i taj proces učinio maksimalno transparentnim i odgovornim;

  b) osigurala efikasnija i funkcionalnija struktura VSTV-a kako u pogledu sastava Vijeća, tako i u pogledu dominantnijeg utjecaja sudija na izbor sudija, odnosno tužioca na izbor tužilaca (moguće uvođenje podvijeća);

  c) proces izbora sudija i tužioca što je moguće više objektivizirao i učinio potpuno transparentnim, kako bi bili birani najstručniji kadrovi;

  d) pooštrili uslovi za izbor sudija i tužioca u Sud i Tužilaštvo BiH, u entitetske vrhovne sudove i entitetska tužilaštva;

  e) preciznije ustrojio sistem odgovornosti sudija i tužilaca za posao koji obavljaju;

  f) ustanovila objektivna mjerila rada sudija i tužilaca od čije realizacije će zavisiti propisana plaća;

  g) imovno stanje sudija i tužilaca učinilo javnim;

  h) krivični postupak, posebno faza glavnog pretresa, učinio kračim i funkcionalnijim;

  Sve aktivnosti iz navedenih zaključaka bi, ukoliko ih podrži Zastupnički dom, trebale biti poduzete u roku od šest mjeseci, a Vijeće minstara BiH bi bilo dužnost Zastupničkom domu svakih šest mjeseci dostavljati informaciju o rezultatima borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije u BiH.

  Zastupnik Damir Bećirović (DF) predlaže obavezu godišnjeg dostavljanja imovinskih kartona nosioca pravosudnih funkcija, što bi se trebalo urediti izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u BiH.

  – Potrebno je zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH dostaviti informaciju u kojoj će Tužilaštvo BiH navesti u kojim predmetima koji spadaju u nadležnosti Odjela II i III je naređeno neprovođenje istrage, kao i u kojima je obustavljena istraga. Informacija treba da obuhvati period od 2011. do 2017. godine – predlaže Bećirović, a zatim ističe i potrebu dostavljanja informacije u kojoj bi se imenom i prezimenom naveli svi tužioci, te za svakog na godišnjem nivou od kada je primljen u Tužilaštvo BiH navesti broj podignutih optužnica, broj osuđujućih presuda, broj oslobađajućih presuda, kao i broj predmeta ustupljenih na niži nivo.

  Zastupnik Momčilo Novaković (PDP-NDP), između ostalog, predlaže ograničavanje vremena trajanja istraga, te za krivična djela za koja je zaprijećena kazna do pet godina zatvora oredlaže maksimalnu dužinu trajanja istrage od tri mjeseca, šest mjeseci za krivična djela za koja je zaprijećena kazna do deset godina zatvora, te devet mjeseci za krivična djela za koja je zaprijećena kazna više od deset godina.

  Stanjem u bh. pravosuđu su, čini se, najzadovoljniji zastupnici SBB-a, koji u setu svojih prijedloga navode i mogućnost izdvajanja više novca za nosioce pravosudnih funkcija.

  – Zastupnički dom poziva VSTV da Parlamentarnoj skupštini BiH dostavi prijedloge mjera koje Parlamentarna skupština BiH može preduzeti s ciljem jačanja nezavisnosti i kapaciteta pravosuđa u BiH (veća budžetska sredstva, po stavkama, potencijalna zakonska rješenja…) – navode iz SBB-a, a zatim predlažu i zaključak kojim bi Zastupnički dom podržao VSTV BiH u borbi protiv nezakonitosti, zloupotreba i drugih koruptivnih djela koja počine nosioci pravosudnih funkcija.

  Zastupnica HDZ-a 1990 Diana Zelenika predlaže da Vijeće ministara BiH, u saradnji sa VSTV-om, pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi izmjenu i dopunu člana Krivičnog zakona kojim bi se otklonila mogućnost zastarijevanja slučajeva protiv počinilaca kažnjivih koruptivnih radnji (organiziranog kriminala i korupcije).

  Nikola Lovrinović (HDZ BiH) traži dopunjavanje dostavljene Informacije sa ocjenom rada Tužilaštva i Suda BiH, kvalitetom istražnih postupaka i kvalitetom podignutih optužnica, te analizom izrečenih mjera disciplinskog tužioca.

  Naredna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazana je za srijedu, 5. jula 2017. godine.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceFaktor.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  five × two =