More

  Velika njemačka koalicija: Balkan dobrodošao u EU, ali…

  Reforme u izgradnji pravne države i borba protiv organiziranog kriminala i korupcije, ključne su preporuke državama zapadnog Balkana.

  Nova njemačka vlada snažno podržava europsku perspektivu država zapadnog Balkana, smatrajući da je politika proširenja Europske unije važna kako bi se potaknuli mir, stabilnost i suradnja, navodi se u nacrtu koalicijskog sporazuma Kršćansko-demokratske unije, Kršćansko-socijalne unije i Socijaldemokratske stranke Njemačke, piše njemački list Die Welt, uz ogradu kako to još uvijek nije definitivni tekst dokumenta i da se detalji još utvrđuju.

  “EU mora kroz unutarnje reforme osigurati svoju sposobnost djelovanja. Sve zemlje zapadnog Balkana imaju perspektivu pristupanja. Podržavamo njihovo približavanje EU, a naročitu pažnju posvećujemo razvoju demokracije i pravne države”, navodi se u tekstu sporazuma.

  Dodaje se kako je pretpostavka za napredak u približavanju da države regije ispune za to predviđene kriterije.

  Važnost ‘Berlinskog procesa’

  “Zalažemo se za europsku perspektivu država zapadnog Balkana. Pretpostavka za početak pristupnih pregovora, odnosno za pristupanje EU, jeste da države regije ispune za to predviđene kriterije u potpunosti. Tu naročito spadaju sveobuhvatne, trajne i nepovratne reforme u izgradnji pravne države i borba protiv organiziranog kriminala i korupcije”, navodi se u sporazumu.

  Navodi se i da se nova njemačka vlada zalaže za podršku reformskih napore država zapadnog Balkana još snažnije nego dosad.

  “Osim toga, njemačka vlada odlučno će i u budućnosti podržati suradnju u okviru regije, a naročito u okviru ‘Berlinskog procesa'”, napominje se u tekstu.

  Kada je riječ o proširenju EU-a, kako se navodi, prednost ima temeljnost u odnosu na brzinu: jasno očekivanje poštovanja kriterija prije pristupa zapadnobalkanskih država u EU.

  U tekstu sporazuma govori se i o pristupnom procesu Turske te se navodi kako ne treba zatvarati poglavlja i otvarati nova.

  Nema vizne liberalizacije za Tursku

  Nema vizne liberalizacije za Tursku dok se ne ispune sve pretpostavke, navedeno je u dokumentu u koji su imali uvid novinari Die Welta.

  Njemačka je vrlo zainteresirana za dobre odnose i blisku suradnju s Rusijom, u cilju osiguranja mira i rješavanja međunarodnih izazova, navodi se u nacrtu koalicijskog sporazuma CDU/CSU i SPD-a.

  “Rusija je naš najveći europski susjed, s kojim želimo jamčiti mir u Europi, integritet nacionalnih granica i suverenost svih država na temeljima principa OSCE-a”, navodi se u dokumentu.

  Istovremeno se konstatira da postoji veliki potencijal za gospodarsku razmjenu, te suradnja u civilnom sektoru.

  “Zbog toga žalimo što je ruska politika, uključujući stanje ljudskih prava, napravila veliki korak unatrag. Rusija krši europski mirovni poredak nezakonitom aneksijom i intervencijom u istočnoj Ukrajini. Aktualna vanjska politika Rusije zahtijeva od nas posebnu obazrivost”, piše u koalicijskom sporazumu.

  Čeka se referendum SPD-a

  Dogovor o takozvanoj velikoj koaliciji, četvrtoj u povijesti Njemačke, dogovoren je nakon četiri mjeseca političkog zastoja.

  Koalicijski ugovor sada moraju odobriti članovi SPD-a, njih oko 450.000, na unutarstranačkom referendumu, koji će, najvjerojatnije, biti održan za tri tjedna.

  Izbori u Njemačkoj održani su 24. rujna prošle godine i na njima je CDU Angele Merkel osvojio 32,9 posto glasova, što nije bilo dovoljno da samostalno formira vladu, pa se krenulo u koalicijske dogovore.

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  35 − = thirty one