More

  Većina građana podržava članstvo u EU, najviše zagovornika u Brčko distriktu

  U entitetu Republika Srpska u Evropsku uniju želi samo trećina stanovnika, u a entitetu Federacija Bosne i Hercegovine 70,6 njih posto.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Većina građana Bosne i Hercegovine i dalje podržava put ka članstvu u Europskoj uniji, ali velika je razlika u postotcima onih koji su za to u dva bosanskohercegovačka entiteta, rezultati su ankete objavljene u ponedjeljak.

  U istraživanju koje je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine razmatralo na sjednici održanoj u Sarajevu je i podatak kako 56,52 posto građana u ovom trenutku podržava učlanjenje Bosne i Hercegovine u EU i tako bi i glasali na eventualnom referendumu.

  Na to pitanje pozitivno je odgovorilo tek 30,3 posto ispitanika stanovnika bh. entiteta Republika Srpska, dok u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine evropske integracije zagovara 70,6 posto ispitanika, navodi se u istraživanju koje je provela Direkcija za evropske integracije, koje djeluje pri Vijeću ministara.

  Najviše zagovornika EU u Brčko distriktu

  Najveću podršku evropskim intergacijima su iskazali u Brčko distriktu, gdje bi za učlanjenje Bosne i Hercegovine u EU glasalo 75,5 posto ispitanika.

  Zagovornici evropskih integracija u Bosni i Hercegovini najveću korist očekuju na planu poboljšanja infrastrukture u zemlji, a zatim su na ljestvici prednosti sloboda kretanja ljudi, roba i kapitala te poštivanje zakona.

  Oni koji su skeptični prema članstvu u EU uglavnom smatraju kako bi to dovelo do povećanja troškova života i poreza, a tako razmišlja čak 66,5 posto euroskeptika.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eighty ÷ = sixteen