More

  Večeras s akšam namazom nastupa Lejletur-regaib.  Muftija Kudić: Ovo je noć želje, nade i optimizma

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Mubarek noć Lejletur-regaib nastupa večeras s akšam-namazom, a u džamijama širom Bosne i Hercegovine i dijaspore bit će obilježena prigodnim programima.

  Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić govorio je za Agenciju MINA povodom Lejletur-regaiba, podsjetivši da noć u islamskoj tradiciji označava posebno vrijeme, tišinu i smiraj, vrijeme kada se odmaramo od dnevnih aktivnosti i dunjalučkih briga.

  Osim poznatih mubarek noći Lejletur-regaib, Lejletul-mi’radž, Lejletul-berat i Lejletul-kadr, postoje i druge noći koje imaju svoje posebno mjesto i značenje. U  Kur’anu se noć spominje kao vrijeme smiraja i odmora. Kolika je važnost noći dovoljno je kazati da se početak objave desio noću, a ne danju, ukazavši da se u smiraju noći piše sudbina koja će se realizirati u danu – izjavio je muftija Kudić.

  Kazao je da je noć i prilika za razumijevanje Božije milosti.

  Allah, dž.š,  je izabrao četrdeset noći i učinio ih da se ispune obećanja Musau, a.s, u dovi koju je činio za svoj narod, u nadi da ih izbavi od faraonske tiranije. Na drugom mjestu se hvale oni koji udjeljuju noću i danju, pa je počeo sa riječi noć prije nego dan jer tu sadaku najiskrenije činimo. Zatim, noć je izabrana za izbavljanje Luta, a.s, i njegove porodice. Spavanje u noći opisuje kao privremenu smrt. ‘On vas noću uspavljuje – a zna i šta ste preko dana griješili – zatim vas budi, sve dok ne dođe čas smrti. Na kraju, Njemu ćete se vratiti i On će vas o onome što ste radili obavijestiti’ – naveo je muftija Kudić.

  Muftija je naglasio da je Lejletur-regaib noć želje, nade i optimizma.

  Ona najavljuje početak mjeseca redžeba za kojeg je poslanik Muhamed, a.s, tražio od Allaha, dž.š, da ga blagoslovi i da u njemu i mjesecu ša’banu ispuni berićet i milost kako bismo dočekali mjesec ramazan. Ova noć po svojoj poruci kazuje da poslije noći i smiraja dolazi novi dan – dan buđenja iz duboke uspavanosti, iz gafleta. Trebamo imati ubjeđenost da će se ispuniti naše želje u Lejletur-regaibu. Ako su nam namjere iskrene a pri tom ih prate dobra djela, onda dove koje smo učili imaju svoj smisao. Lejletur-regaib znači vjerovati u uspjeh – poručio je muftija Kudić.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + eleven = 19