More

  Večeras je Noć sudbine

  - Advertisement -

  Prema Takvimu i Kalendaru Rijaseta Islamske zajednice u BiH, večeras od akšama nastupa dobra noć Lejletul-berat ili Noć polovine mjeseca ša’bana ili u narodu poznatija kao “Noć sudbine”. U hadisima se govori o značaju ove noći. U jednom od njih se kaže da je u toj noći Uzvišeni Allah posebno milostiv i da oprašta svima izuzev dvojici: onome ko čini širk i onome ko ima zla u svome srcu. (Bilježi ga Ibn Madže, a Albani kaže da je ovaj hadis sahih.), napisao je na svom Facebook profilu Muhamed Velić imam, hatib i muallim pri Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo.

  Ovo bi bila i sama suština vjernikovog života: da se čuva širka i da svoje srce u pokornosti Stvoritelju stalno čisti i drži ga čistim.

  I, evo, noći da svoje srce očistimo i zamolimo Gospodara za oprost grijeha. On u ovoj noći posebno prašta, kako se kaže u jednoj predaji (za koju opet Albani kaže da je sahih), oprosti više grijeha nego što ima dlaka u vuni stoke plemena Benu Kelb. Ali, naš je Gospodar milostiv i svaku drugu noć ako Mu se iskreno obraćamo i oprosta tražimo.

  Ova nas noć podsjeća da je ramazan jako blizu. Zato su naša srca posebno radosna i usplahirena, jer dolazi najdraži gost – šehri ramazan.

  Večeras obavezno treba klanjati akšam i jaciju namaz, a na sabah namaz isto tako obavezno treba ustati i klanjati ga. A između toga, klanjajte nafilu, koliko možete, stojite na kijamu pred Gospodarom, koliko možete, tražite oprosta, učite zikr i dove i mnogo salavata na poslanika Muhammeda, a.s., donosite, jer, kao što stoji u nekim predajama, Allahovom Poslaniku, a.s., u ovoj noći dat je puni šefaat.

  Allah da grijehe oprosti, srca nam očisti i dove ukabuli! Amin!

  Lijepo je ko može ovu noć da isprati s postom, a to je 15. dan (dan poslije, tj. sutra), kako se navodi u hadisu kojeg bilježi Ibn Madže.

  Lejletu nisfi ša’aban – Lejlei Berat Mubarek Olsun!

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  2 × = two