Večer posvećena liku i djelu Hadži Ibrahima-ef. Halilovića

  U programu učestvuju prof. Miralem Muminović i Emir-ef. Hasanović, a posebni gosti Večeri su dr Osman-ef. Kozlić, muftija banjolučki, i mr. Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski.

  Događaj će biti upriličen u četvrtak, 3. maja, sa početkom u 19 sati, u brčanskom Domu Islahijjeta [Arhiva]

  Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” i Medžlis Islamske zajednice iz Brčkog organiziraju Večer posvećenu liku i djelu Hadži Ibrahima-ef. Halilovića (1946-1998).

  U programu učestvuju prof. Miralem Muminović i Emir-ef. Hasanović, a posebni gosti Večeri su dr Osman-ef. Kozlić, muftija banjolučki, i mr. Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski.

  - Reklama -

  Događaj će biti upriličen u četvrtak, 3. maja, sa početkom u 19 sati, u brčanskom Domu Islahijjeta, najavili su organizatori.

  Cijeli radni vijek službovao u Banjoj Luci

  Hadži Ibrahim-ef.Halilović bio je muftija Bosanske Krajine i Banje Luke kao njenog središta od 1989. do 1998. godine.

  Cijeli svoj radni vijek službovao je u Banjoj Luci, a Ferhadija mu je bila prva i posljednja džamija u kojoj je predvodio džemat od 1967. godine do njenog rušenja.

  Rođen je 24. juna 1946. godine u Brnjiku, u blizini Brčkog. Bio je viši imam i profesor arapskog jezika i literature kada je promoviran u muftiju banjolučkog. U to vrijeme u Bosni i Hercegovini bile su samo četiri muftije.

  Radio sa biskupom Komaricom

  Kada je počeo rat u Bosni i Hercegovini, odlučio je ostati u Banjoj Luci sa svojom suprugom Eminom.

  U to vrijeme muslimansko stanovništvo ovog grada bilo je izloženo napadima i većina muslimana morala je napustiti Banju Luku.

  Sve banjolučke džamije su bile srušene do 1994. godine. Ef. Halilović je u to teško vrijeme radio sa biskupom Komaricom, koji je također ostao u gradu, na pomaganju muslimanskog i hrvatskog stanovništva koje je bilo sistematski zlostavljano.

  Dio njegove biblioteke poklonjen brčanskom Preporodu

  I pored prijetnji i napada na njegov lični život, ef. Halilović se i dalje nadao da će se svi Bošnjaci i Hrvati vratiti u Banju Luku i obnoviti grad.

  Bio je veoma duševan čovjek sa izuzetnom voljom za praštanje. Hadži Ibrahim-ef. Halilović živio je 52 godine. Preminuo je 20. jula 1998. godine.

  Dobitnik je Pax Christi internacionalne nagrade za mir 1996. godine. Supruga Emina je veći dio biblioteke Ibrahima-ef. Halilovića poklonila brčanskom Preporodu.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  three + six =