More

  Važna lekcija ljudima sa jedne fotografije čopora vukova

  - Advertisement -

  Fotografija koja je ponovo počela da kruži internetom, društvenim mrežama i grupama još jednom je dokazala da životinje imaju više smisla za organizaciju i zajednicu nego li će to ljudi ikada imati.

  Na fotografiji koja pokazuje čopor vukova u pokretu, arktičkom krugu u sjevernoj Kanadi, u Nacionalnom parku Wood Buffalo. Vukove je uslikao Chadden Hunter prilikom snimanja fantastičnog BBC-jevog serijala Frozen Planet, kada je ekipa pratila čopor vukova koji je lovio bizone.

  Ona je savršeno objasnila sistem zbog kojeg “vukovi nikada ne igraju u cirkusu za zabavu ljudima”.

  Vukovi u čoporu se međusobno takmiče oko svega, a pobjednik je alfa vuk – i neki bi rekli onaj koji je na čelu čopora. Da, i ne. Zavisi s koje strane gledate, tvrdi Urban Pet magazin.

  Na fotografiji, kao što smo rekli nalazi se čopor vukova, koji se jasno vidi i tačno se mogu prebrojati članovi čopora. Prva tri koja su na čelu, su zapravo oni stari i bolesni vukovi. Da je obrnuto, svi vukovi bi u slučaju napada uginuli.

  Oni su na čelu kako bi ostatku čopora olakšali kretanje, praveći put u snijegu. Logično je sporiji su, ritam je slabiji, ali oni su zaštita ostatku čopora. Njih trojica su i prve žrtve ukoliko ih neko napadne.

  Iza njih trojice, dolazi pet najbržih i najjačih vukova koji su i izviđači, ali i zaštitnici vučica kojih je 11, i koje idu odmah iza njih. Iza 11 ženki, nalazi se pet jednako jakih i brzih vukova, koji također štite ženke, ali i vođu čopora, onog vuka koji se nalazi na zaleđju kolone.

  Iako izgleda da zaostaje za čoporom, vođa zapravo tako ima kompletan pregled, on sa čela daje naredbe i koordinira kolonu tako da preživi put u cjelosti.

  Stoga, zapamtite jednu stvar – da bi bili vođa, ne morate biti uvijek prvi i na čelu u onome što radite. Vođa je “glavni” iz pozadine.

  Foto: Facebook (Na fotografiji se nalazi čopor vukova, koji se jasno vidi i tačno se mogu prebrojati članovi čopora)
  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceN1

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − 1 = six