More

  Vapaj zdravstvenih radnika: Pacijente primamo u hodnicima, umiru nam na rukama

  Ljekari i zdravstveni radnici Urgentnog odjela UKC Republike Srpske nalaze se u izuzetno teškom stanju, na izmaku su snaga, kreveta skoro da nema nikako, broj pacijenata se udvostručio. Prekinut je rad ambulanti – a u vanrednom obraćanju su zamolili sve građane da imaju strpljenja, javlja N1 televizija.

  Broj urgentnih pacijenata za 100 posto se povećao. Sada imamo preko 500 pacijenata. Broj zdravstvenih radnika nije se povećao niti će se povećati za 100 posto. Dostigli smo svoje limite. Ako se nešto brzo ne dogodi – doći ćemo u situaciju da nećemo imati prostora, kapaciteta da zbrinemo covid i necovid pacijente.

  Od danas je prekinut rad ambulanti. Svi pacijenti koji imaju potrebu za kontrolom, imaju redovne preglede ne mogu doći do ljekara. Situacija je ozbiljna. Mjre su sa svrhonm da sve ovo zaustavimao.

  Doktorica Slavica Zeljković iz Urgentnog covid centra UKC RS

  Bilo je zaraženih zdravstvenih radnika, istaknula je, ali je još bitnije da su počeli sa vakcinacijom i da je određeni broj njihovih kolega već revakcinisan. Od danas su kriteriji za prijem još oštriji, gubici značajniji.

  Molim ugostitelje da imaju strpljenja. Nema opravdanja za to. Svaki pojedinac mora dati svoj doprinos.

  Zeljković

  Nataša Mijatović, medicinska sestra iz covid odjela UKC RS rekla je da od jutroos, 22. marta nema nijednog slobodnog mjesta.

  Pacijente smještamo po hodniku centra. Ljudi nam umiru na rukama. Mi smo se odrekli života, radimo bez slobodnih dana, bolovanja. U teškoj smo sitauciji. Građane i pacijente molimo da budu strpljivi.

  Mijatović

  Molimo građane da poštuju mjere – njihova zajednička je molba.

  Mnogo vremena provodimo razgovarajući na telefon umjesto da pružamo pomoć. Situacija je teža nego prošle godine. Alarmantno je stanje. Molim sve da se pridržavaju mjera. Molim pacijente i građane za strpljenje.

  Mijatović

  Nataša Iličić, medicinska sestra koja ne radi u covid odjelu kaže da su i oni pogođeni kompletnom situacijom.

  Pacijenti dolaze bez simptoma, prolaze trijažu, nemaju simptoma – ispostavi se da su pozitivni. Stanje je alarmantno. Građani moraju da razumiju da covid nije jedina bolest, ali pacijenti ne mogu da dođu na red jer je UKC prebukiran. Ima mnogo onkoloških pacijenata, koji ispaštaju. Stanje poslije covida je teško. Pacijenti nisu u istim funkcijama u kakvim su bili. Ne znam kada je prošao dan bez smrtnog slučaja.

  Iličić

  U UKC RS danas je hospitalizovan 421 pacijent oboljeli od Covid 19 od čega je preko 220 pacijenata na nekom vidu respiratorne podrške.

  Čitano

  Povezani članci