More

  Vanredna sjednica brčanske Skupštine: Usvojen budžet za 2022, pale teške riječi (VIDEO)

  Jučerašnje zasjedanje 1/2
  Jučerašnje zasjedanje 2/2

  Skupština Brčko distrikta BiH sinoć je, na sedmom vanrednom zasjedanju, usvojila budžet za 2022. godinu u iznosu od 239.163.267 KM.

  Predsjednik Skupštine Siniša Milić rekao je da se prema novom Zakonu o budžetu određena gornja granica prihoda ne može mijenjati u drugom čitanju, da su zbog toga skupštinska Komisija za budžet i Vlada zajedno napravili oko sedam miliona maraka ušteda i da je najveći dio tih ušteda preusmjeren na projekte komunalne i putne infrastrukture za koje postoje uslovi za brzu realizaciju.

  „Direkcija za finansije Brčko distrikta je dala procjenu prihoda i vrlo brzo će se ispostaviti da ćemo nakon završnog računa imati višak prihoda nad rashodima. Očekujem da to bude više miliona maraka, čak i deset miliona maraka. To će stvoriti solidnu bazu za rebalans budžeta već u prvom kvartalu naredne godine“, istakao je Milić.

  Gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić rekao je da je usvajanjem budžeta u zakonski predviđenom roku Vladi omogućeno da kontinuirano radi i već od početka nove fiskalne godine izmiruje sve obaveze za tu godinu.

  Na sedmoj vanrednoj sjednici usvojeni su i Zakon o izvršenju budžeta Brčko distrikta za 2022. godinu po hitnom postupku, Odluka o raspolaganju javnom imovinom putem specijalne pogodbe kao i Odluka o utvrđivanju javnog interesa za Brčko distrikt BiH – izgradnja industrijskog kolosijeka od željezničke stanice Brčko Novo do Luke Brčko. 

  Vanrednoj sjednici prethodio je prvi nastavak 17. redovnog zasjedanja na kojem je Skupština dala saglasnost na Finansijski plan Fonda zdravstvenog osiguranja za 2022. godinu, zatim na izmjenu Finansijskog plana za 2021. i na Odluku o rasporedu viška prihoda nad rashodima za 2020. godinu JZU „Zdravstveni centar Brčko“, te Finansijski i Plan rada Zavoda za zapošljavanje kao i na Finansijski plan Razvojno-garantnog fonda za 2022. godinu.

  Usvojeni su izvještaji o radu Upravnog odbora Javnog preduzeća Radio Brčko za period januar-juni 2021. godine i o radu člana Upravnog odbora tog javnog preduzeća za period od 1. jula do 31. oktobra 2021. godine.

  Razmotreni su izvještaji o reviziji finansijskog poslovanja Odjeljenja za evropske integracije i međunarodnu saradnju, Kancelarije koordinatora Brčko distrikta pri Vijeću ministara BiH, Kancelarije za upravljanje javnom imovinom i Javnog preduzeća „Komunalno Brčko“ za 2020. godinu.

  Na dnevnom redu 17. redovne sjednice preostalo je još deset tačaka, koje će se razmatrati na drugom nastavku te sjednice čije vrijeme održavanja će biti naknadno određeno, saopšteno je jutros iz Skupštine.

  Pored cjelodnevnog zasjedanja koje je rezultiralo usvajanjem budžeta prije Nove godine, što je drugi put u historiji Distrikta, vanrednu sjednicu obilježio je i verbalni incident tokom rasprave o raspolaganju javnom imovinom putem specijalne pogodbe.

  Gradonačelnik Kadrić i nezavisni zastupnik Abdulah Iljazović uputili su jedan drugome teške riječi, što je javnost mogla da čuje…

  Čitano

  Povezani članci