More

  Vakcinacija djece: Izbor roditelja ili zakonska obaveza?

  - Advertisement -

  Vakcinacija djece: izbor roditelja ili zakonska obaveza? Ima li dokaza o povezanosti vakcinacije i nastanka različitih bolesti kod djece? Roditelji sve teže donose odluku, ali i sve manje vakcinišu svoju djecu, pokazuju najnoviji podaci.

  Ena Bašić jedna je od majki koje se nalaze pred teškom odlukom: da li vakcinisati svoje dijete? Kaže kako je čula mnogo toga o mogućim negativnim posljedicama vakcinacije, te kako je zabrinuta za kvalitet vakcina koje su u upotrebi kod nas.

  “Mislim da je trenutno jako teško svim normalnim roditeljima da se odluče. Istovremeno, jako je teško i da se ne odluče. Jer, kada razmišljamo o tim bolestima protiv koje se vakciniše, to su jako teške bolesti. S obzirom na medijsku hajku u vezi sa vakcijacijom koja je trenutno aktuelna, roditelji često dobijaju pogrešne informacije i odlučuju da ne vakcinišu svoju djecu. Ja sam vakcinisala djecu, ali mi nijednom nije bilo jednostavno donijeti odluku. Mnogo pratim djecu i mnogo se brinem oko toga”, kazala je Bašić.

  Naredba o programu obaveznih imunizacija pučanstva protiv zaraznih bolesti u 2017. godini Federalnog ministarstva zdravstva izazvala je burne reakcije roditelja. Pojavila su se tumačenja prema kojima ova naredba zabranjuje djeci koja nisu vakcinisana upis u vrtiće, škole, ali ni zaposlenje kad odrastu. Iz Ministarstva demantuju bilo kakve zabrane, te kažu: naredba predviđa provjere vakcinacije, prilikom upisa djece u škole.

  “Ukoliko roditelj i tada odbija imunizaciju, doktor medicine može o tome obavijestiti sanitarnog inspektora, a u pravcu izricanja novčane kazne. Moguća sankcija koju zakon predviđa jeste novčana kazna od 100 KM do 2000 KM. Međutim, naš generalni stav je da se ne treba represivno djelovati prema roditeljima”, izjavio je Zlatan Peršić, stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva.

  Iz Ministarstva podsjećaju da je vakcinacija zakonska obaveza, i to protiv deset propisanih zaraznih bolesti. S druge strane, roditelji su zabrinuti za kvalitet vakcina koje njihova djeca trebaju primiti u domaćim zdravstvenim ustanovama.

  “Vakcine koje mi koristimo u programu obaveznih imunizacija su od dva najeminentnija svjetska proizvođača, kada govorimo o ovim petovalentnim, ali i svim ostalim tipovima koji uklučuju i MRP. To su vakcine koje se koriste i u najrazvijenijim evropskim zemljama”, istakao je Peršić.

  Sve manje roditelja pridržava se obavezne vakcinacije. Kada je u pitanju MMR vakcina o kojoj se vodi najveća polemika, tek 64 posto djece u Federaciji BiH je vakcinisano. Da bi jedna populacija bila zaštićena od zaraznih bolesti, propisana je brojka od 95 posto vakcinisanih ljudi.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceN1

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixty one − fifty one =