More

  Uz Svjetski dan voda: Ubrzano i alarmantno uništavanje rijeka i voda u BiH

  "To se dešava zbog nekontrolisanog korištenja fosilnih goriva, prvenstveno uglja i povećane gradnje novih hidrocentrala. Emisija opasnih i kancerogenih supstanci iz rudnika, sagorijevanja uglja za grijanje, odlagališta jalovine, direktno zagađuju površinske i podzemne rijeke i vode, uzrokuju spuštanje nivoa voda i ugrožavaju zdravlje stanovništva", naglašavaju iz Centra za razvoj i podršku Tuzla.

  - Advertisement -

  Neracionalna eksploatacija, proizvodnja i potrošnja fosilnih goriva i energije bezuvjetno vodi ka klimatskim promjerna čije smo posljedice osjetili 2014. godine, kada su Bosnu i Hercegovinu pogodile poplave katastrofalnih razmjera, upozoreno je uz Svjetski dan voda iz Centra za razvoj i podršku Tuzla, javlja Anadolu Agency (AA).

  Upozoravaju na ubrzano i alarmantno uništavanje rijeka i voda u Bosni i Hercegovini.

  “To se dešava zbog nekontrolisanog korištenja fosilnih goriva, prvenstveno uglja i povećane gradnje novih hidrocentrala. Emisija opasnih i kancerogenih supstanci iz rudnika, sagorijevanja uglja za grijanje, odlagališta jalovine, direktno zagađuju površinske i podzemne rijeke i vode, uzrokuju spuštanje nivoa voda i ugrožavaju zdravlje stanovništva”, naglašavaju iz Centra za razvoj i podršku Tuzla.

  Navode da akumulacijske hidrocentrale mijenjaju prirodne riječne tokove u vještačke ekosisteme s drugačijim životnim uslovima u kojima postojeći organizmi ne mogu opstati.

  “Tada dolazi do trajnog gubitka plodnog tla, degradacije gornjeg toka rijeka, nestanka vodnih bioraznolikosti, te opadanja kvaliteta vode stvaranjem ‘efekta bare’. Truljenjem potopljenje vegetacije, akumulacije postaju izvori CO2 i metana, te stvaraju efekat staklenika, veće prisustvo magle i vlage, a u isto vrijeme potapaju izvore čiste, pitke vode”, naglašavaju iz Centra za razvoj i podršku Tuzla.

  Centar za razvoj i podršku stoga apeluje na sve odgovorne institucije Bosne i Hercegovine da preuzmu odgovornost i počnu ispunjavati obaveze iz potpisanog Ugovora o Energetskoj zajednici po pitanju smanjenja negativnog uticaja fosilnih goriva i hidro energije na okoliš, zdravlje ljudi i društveno-ekonomski razvoj, te stvore okolišno prihvatljiv energetski sektor.

  Inače, prve važne preporuke o problemima vezanim za vodu, vodne resurse bile su formulisane na konferenciji Ujedinjenih naroda o vodama 1977. godine u Mar del Plati (Argentina).

  Nakon konferencije Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru Generalna skupština UN-a je rezolucijom od 22. februara 1993. odlučila da se 22. mart svake godine obilježi kao Svjetski dan voda i da se na taj dan, diljem svijeta, posebno skrene pozornost na probleme vezane za vodu i vodne resurse.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAA

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + twenty three = thirty two