More

  Uvođenje inovacija u sistem obrazovanja u Brčkom: Učenici zadovoljni, smanjen stres

  Ernad Osmić iz Brčkog prošle godine je bio nominiran za nagradu NIN (Nagrada za inovativne nastavnike), čime je njegov rad priznat i na nivou Bosne i Hercegovine.

  Ovaj nastavnik bosanskog jezika i književnosti prije četiri godine je počeo raditi u Četvrtoj osnovnoj školi u Brčkom, a na početku nije imao težnje da puno odstupa od onoga što je tačno propisano slovom.

  „Međutim, kada je počela druga školska godina mog angažmana, kada sam vidio pa čovječe ja moram  sve ponovno, opet po istom šablonu, po istom fazonu, mislim, ne moram, ali sam sebi tako zamislio da moram, onda me uhvatila panika. Onda sam shvatio da u pravilniku zapravo ima dosta toga što izlazi u susret nastavnicima i profesorima u osnovnim i srednjim školama, pod tačkom Inovacije u nastavi, to jeste da mi 30-50% nastavnog sadržaja možemo, evo konkretno iz predmeta koji predajem, bosanski jezik i književnost, možemo prilagoditi, a metode na koji način predajemo one osnovne glavne oblasti koje podučavamo možemo uvijek iznova i trebamo zapravo raditi na tim novim metodama i na načinima kako ih, kako znanje prenijeti djeci“, naveo je on u razgovoru za Otisak.ba i Federalnu televiziju.

  Prisjeća se da je prvo u nastavu uveo ITC tehnologiju, tj. tehnologiju komunikacije, kroz kvizove, online učionice, Google Classroom.

  „Da čisto isti predmet predajem, istu oblast, ali djeci je samo ta forma preko koje rade zanimljivija. Na Instagramu sam primijetio da su me zapratili učenici, pa sam napravio hashtag pitanja za učenike gdje su, nisam im direktno kao postavio, ali su se neki osjećali prozvani da odmah učestvuju. Neke kolege su to prokomentarisale kao oni kod kuće onda pogledaju samo u knjigu pa tebi odgovore na taj tvoj story na Instagramu. Onda ja na to kažem: Da, ali on makar otvori knjigu, pogleda. Znači na sve moguće načine interese učenika prepoznati i koliko smo mi u stanju kao nastavnici da u toj formi koja njih zanima u privatnom životu da mi to iskoristimo za svoj predmet“, ispričao je Osmić.

  Smanjen stres kod učenika

  Primijetio je da je, što se tiče usvojenog znanja, otprilike ostalo na istom nivou, ali da je znatno smanjen stres koji učenici doživljavaju tokom nastave.

  „Ja sam proveo nekoliko anketa da vidim kako se učenici osjećaju, pošto je level stresa važan dio u nastavnom procesu i djeca su tu 6-7 sati u školi, nije nikom od nas u cilju da maltretiramo djecu niti je nama u cilju da nama bude neugodno, da se osjećamo 7 sati napeti. Tako da, mislim da što se tiče našeg obrazovnog sistema, ako može jedna metoda, jedan oblik rada ostaviti na istom nivou usvojeno znanje, ali smanjiti level stresa, to je za mene uspjeh. Ako metoda još uspije povećati usvojeno znanje i motivaciju onda još dodatni uspjeh i veći“, smatra on.

  Inovacije planira uvoditi i u budućnosti: „Mi imamo na raspolaganju internet, imamo iskustvo svih država ovog svijeta i svih nastavnika širom planete, ima dosta stranica, foruma na kojima nastavnici dijele svoje prakse, svoje inovacije, svoje metode rada. Ne mora to biti nešto wow, to mogu biti male sitnice, način na koji se obrađuju rečenice, gramatika, iz matematike sam dosta vidio načina kako se, i viralno je čak postalo, kako se računa u Kini sa onim crticama, znači razne stvari koje mi možemo koristiti“.

  Osmić je ovom prilikom svojim kolegama poručio da prepisuju: „Fakultet ste završili, profesori ste, nastavnik ste, sad smijete prepisivati dobre primjere iz čitavog svijeta“.

  Učenici zadovoljni

  Ekipa Otiska i Federalne TV prisustvovala je času nastavnika Osmića i na licu mjesta se uvjerila da su učenici sedmog razreda zadovoljni ovakvom nastavom.

  „Meni se sviđa nastava kod nastavnika Ernada, puno nam objašnjava i dobar je nastavnik“, kazao je Benjamin Topčagić, kojem se ovaj vid nastave sviđa više nego klasični, te sada ima bolje ocjene iz ovog predmeta i smatra da može više naučiti.

  „Sviđa mi se nastava kod Ernada zato što učimo kroz smijeh i zabavu, a ne kao kod ostalih nastavnika, samo je učenje i nema zabave toliko“, navela je Amarela Mustafić, a slično je rekao i Muhamed Husić, koji je dodao da im nastavnik Osmić puno objašnjava, ali da ne daje puno zadaće, te da su se i njemu ocjene popravile.

  Postepeno uvođenje inovacija

  Šef Odjela za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta BiH Senad Osmanović izjavio je da ova institucija vodi određene aktivnosti na inoviranju same nastave i nastavnih planova i programa.

  „Uveliko su pokrenute procedure izmjena i dopuna nastavnih planova i programa, a paralelno s tim, svake godine vodimo redovno stručno usavršavanje. Naravno, i svakom nastavniku je data određena sloboda da nastavne programe izvodi na način na koji on ima slobodu da ih izvodi. Par naših nastavnika je pokazalo određenu kreativnost i vidjet ćemo i rezultate tih radova, jer su u nekom periodu planirane i aktivnosti za uvođenje eksterne mature, bar kada je riječ o osnovnim školama, odnosno evaluacije postignuća i rezultata koje su učenici stekli kroz svoje osnovno obrazovanje“, najavio je on.

  Smatra da je reforma obrazovanja svakodnevni proces koji nikada ne staje, te navodi da će se inovacije postepeno uvoditi.

  „Ne možemo reći da je neki idealan dok vrijeme i rezultati to ne pokažu, tako da ima već par škola, radimo i pilot projekte, od STEM učionica do nastavnika koji su na neki način izašli u javnost sa svojim načinom rada, tako da imamo niz projekata koje provodimo. Naravno, mjerit ćemo rezultate tog rada, na osnovu tih rezultata ćemo donositi određene planove za budućnost“, zaključio je Osmanović.

  Novinar: Adis Mujdanović
  Fotoreporter: Samir Tukulj
  Izvor: Otisak.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  seven + two =

  Čitano

  Povezani članci