Utvrđene rezultate za načelnike/gradonačelnike CIK će objaviti 27. februara

  Građani su birali gradonačelnike Doboja i Trebinja i načelnike Bosanskog Grahova, Bosanskog Petrovca, Bužima, Domaljevca-Šamca, Drvara i Kaknja te novog načelnika općine Ribnik nakon što je dosadašnji načelnik Radenko Banjac opozvan.

  Rok za prijem glasačkih listića birača koji su glasali putem pošte ističe u petak, 22. februara (Foto: FENA)

  U Bosni i Hercegovini u nedjelju, 17. februara, održani su prijevremeni izbori za devet načelnika i gradonačelnika, nakon što su dosadašnji čelnici preuzeli mandate osvojene na proteklim općim izborima te druge dužnosti.

  Građani su birali gradonačelnike Doboja i Trebinja i načelnike Bosanskog Grahova, Bosanskog Petrovca, Bužima, Domaljevca-Šamca, Drvara i Kaknja te novog načelnika općine Ribnik nakon što je dosadašnji načelnik Radenko Banjac opozvan.

  Kako je saopćeno iz Ureda za informiranje Centralne izborne komisije (CIK) BiH, rok za prijem glasačkih listića birača koji su glasali putem pošte ističe u petak, 22. februara.

  Nakon brojanja glasačkih listića pristiglih putem pošte, nepotvrđenih glasačkih listića i glasačkih listića birača koji su glasali putem mobilnog tima, njihovog unosa i kontrole, ti rezultati iz Glavnog centra za brojanje bit će pridruženi preliminarnim rezultatima prijevremenih izbora.

  Utvrđene izborne rezultate Centralna izborna komisija BiH će objaviti do 27. februara, a potvrđene nakon isteka roka za podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića i pravosnažnosti odluka.

  Preliminarni, nezvanični i nekompletni rezultati

  Prema preliminarnim, nezvaničnim i nekompletnim rezultatima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, najviše glasova na prijevremenim izborima za gradonačelnika Doboja osvojio je nezavisni kandidat Boris Jerinić, koji je osvojio 89,40 posto glasova.

  Kandidat HDZ-a BiH Stjepan Piljić izabran je za načelnika općine Domaljevac-Šamac, dok je kandidat SNSD-a Nebojša Karać dobio najviše glasova na prijevremenim izborima za načelnika općine Ribnik.

  Za načelnika Bosanskog Petrovca najviše glasova dobio je nezavisni kandidat Dejan Prošić (29 posto), dok je kandidat SDA Mersudin Nanić novi načelnik Bužima.

  Prema preliminarnim rezultatima, kandidatkinja SNSD-a Dušica Runić nova je načelnica općine Drvar, a kandidat SNSD-a Mirko Ćurić dobio je najviše glasova na prijevremenim izborima za gradonačelnika Trebinja.

  Nezavisni kandidat Milorad Gligić dobio je najviše glasova na prijevremenim izborima za načelnika općine Bosansko Grahovo, a kandidat SDA Aldin Šljivo dobio je najviše glasova na prijevremenim izborima za načelnika općine Kakanj.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fifteen ÷ = five