More

  Usvojena Strategija za borbu protiv korupcije i Akcioni plan za njeno provođenje

  Dva neusvojena zakona iz seta antikoruptivnih zakona - Nacrt zakona o uredu za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije te Nacrt zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju, oba u drugom čitanju, odložena su sa dnevnog reda ove sjednice Skupštine.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u srijedu je, u prvom dijelu 28. redovne sjednice, usvojila Nacrt strategije za borbu protiv korupcije i Akcioni plan za njeno provođenje 2018-2019. godine u ovoj lokalnoj zajednici, javlja Otisak.ba.

  Stategiju i Akcioni plan zastupnicima je predstavila Merima Mujkić, stručni saradnik u Pravosudnoj komisiji Distrikta, predsjednica radne grupe za izradu ovih strateških dokumenata.

  Radna grupa je formirana odlukom gradonačelnika iz jula prošle godine, u čijem sastavu su bili predstavnici relevantnih odjeljenja i institucija ove lokalne zajednice.

  “Zadatak ove radne grupe je bio da u skladu sa principima državne strategije uradi nacrte strateških dokumenata. Radna grupa je izvršila analize velikog broja strateških dokumenata i utvrdila nacrte, na osnovu diskusije koja je proizašla prilikom razmatranja ovih strategija”, kazala je ona u izjavi za medije.

  Antikoruptivni zakoni

  Mujkić je navela da se pominjalo i pitanje zakona iz seta antikoruptivnih zakona, što je jedna od neophodnih aktivnosti u usvojenim strateškim dokumentima.

  “U Akcionom planu postoji 70-ak mjera i aktivnosti koje obavezuju sve nadležne institucije i odjeljenja. Upravo ovi dokumenti predstavljaju polaznu osnovu za daljnju prevenciju i borbu protiv korupcije, imajući u vidu da svi nivoi Bosne i Hercegovine imaju ove dokumente.”

  Dva neusvojena zakona iz seta antikoruptivnih zakona – Nacrt zakona o uredu za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije te Nacrt zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju, oba u drugom čitanju, odložena su sa dnevnog reda ove sjednice Skupštine.

  Atić: ‘Zamajavanje javnosti’

  Zastupnik opozicione Socijaldemokratske partije BiH Esad Atić izjavio je da se već pet-šest godina ništa nije uradilo kada je riječ o korupciji.

  “Poznata nam je afera sa Bobar bankom, pronevjera novaca u poplavama i niz drugih očiglednih koruptivnih radnji… Ova vlast nema političku volju za borbu protiv korupcije. Ne želi da se bori”, naveo je on, naglasivši:

  “Mislim da je sve ovo zamajavanje javnosti. Da se o tome sve više priča, a da se ništa ne radi.”

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  7 + one =