More

  Usvojen Nacrt zakona o socijalnom preduzetništvu Brčko distrikta BiH

  spot_imgspot_img

  [SAOPĆENJE]  Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine je na 34. redovnoj sjednici usvojila Nacrt zakona o socijalnom preduzetništvu Brčko distrikta BiH na prijedlog Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu.

  Kako je na konferenciji za medije kazao šef Odjeljenja Pero Gudeljević, radi se o pravnoj materiji koja je novost na prostoru Bosne i Hercegovine, a kojim se uređuje status i registar socijalnih preduzeća, uslovi i postupak za sticanje statusa socijalnog preduzeća, prestanak poslovanja, podrška razvoju socijalnog preduzetništva, kao i pitanja od značaja za socijalno preduzetništvo i socijalna preduzeća na prostoru Distrikta.  

  Gudeljević je pojasnio da se pod socijalnom ekonomijom podrazumijeva ekonomija čiji prevashodni cilj nije ostvarivanje dobiti, te će kroz ovaj zakon biti regulisano da 49 posto dobiti ovih preduzeća može biti podijeljeno među vlasnicima kapitala, odnosno suvlasnicima firmi što će biti jedan od uslova preduzećima za sticanje statusa socijalnog. 

  „Socijalno preduzetništvo je inovativni, novi pristup i način rješavanja društvenih problema poput socijalnih, zdravstvenih, ekoloških pitanja kao i svega onog što Vlada, kroz druge programe, može teško ostvariti. Tu mislim na zapošljavanje teže zapošljivih kategorija  stanovništva, dakle osoba koje spadaju u marginalne grupe, tako da će to biti jedan od osnovnih uslova za sticanje statusa socijalnog preduzeća“ kazao je Gudeljević.

  Ovim zakonom se ujedno predviđa osnivanje vijeća ili savjeta za praćenje rada socijalnih preduzeća gdje će Vlada imati svoj uticaj, a resorno odjeljenje će voditi evidenciju o tim preduzećima i potvrđivati njihov status. 

  Vlada Brčko distrikta BiH

  Čitano

  Povezani članci