Usvojen Nacrt zakona o parničnom postupku u prvom čitanju

  Zastupnici su usvojili Odluku o održavanju javne rasprave o ovom zakonu, koja je zakazana za 18. april u 14 sati, u brčanskom Domu kulture.

  [Otisak.ba]

  Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u srijedu je, u prvom dijelu 28. redovne sjednice, usvojila Nacrt zakona o parničnom postupku u prvom čitanju, javlja Otisak.ba.

  Radi se o novom prijedlogu Zakona o parničnom postupku i uvođenju novih pravnih instituta kao što je “sporno pravno pitanje”, neki koncepcijski instituti su riješeni na drugačiji način, kazao je u izjavi za medije Safet Pizović, predsjednik Pravosudne komisije Distrikta koja je predlagač.

  “Radi se praktično o načelima pravne sigurnosti, jednakosti, načelima ekonomičnosti i efikasnosti postupka. Ovaj prijedlog zakona nudi ta rješenja. Sprečava i zloupotrebe procesnih prava stranaka itd. Radi se o onome što su entiteti sadržajno kroz zakone o izmjenama i dopunama zakona o parničnom postupku proveli. Mi idemo na novi zakon radi lakšeg snalaženja i radi toga što se mijenja otprilike 30% prethodnog zakona”, pojasnio je on.

  Javna rasprava

  Zastupnici su usvojili Odluku o održavanju javne rasprave o ovom zakonu, koja je zakazana za 18. april u 14 sati, u brčanskom Domu kulture.

  “Radna grupa je, potom i Pravosudna komisija, već kroz proces konsultacija sa drugim relevantnim institucijama u Brčko distriktu, prije svega Osnovnim i Apelacionim sudom, Pravobranilaštvom, Kancelarijom za pravnu pomoć, Sekretarijatom Vlade, Centrom za socijalnu pomoć, izvršila pomnu analizu svih eventualnih komentara i dodatnih prijedloga. One koje smo bili u mogućnosti prihvatiti, prihvatili smo”, naveo je Pizović.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  2 + seven =